Op deze pagina

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Er zijn verschillende soorten hepatitis. Sommige soorten genezen goed, maar andere kunnen chronisch worden en risico’s op complicaties met zich meebrengen. Er bestaat een vaccin tegen hepatitis A en hepatitis B.

Hepatitis A

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis A virus (HAV). We noemen het ook wel besmettelijke geelzucht. De overdracht gebeurt via voedsel, drank of voorwerpen die met stoelgang van besmette personen besmet zijn. Hepatitis A komt vaak voor bij reizigers.

Enkele weken na de besmetting kunnen ziektesymptomen ontstaan:

  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • Geelzucht
  • Soms koorts
  • Soms buikpijn

De meeste ziektesymptomen verdwijnen na enkele weken, maar de vermoeidheid houdt vaak maanden aan. Jonge kinderen hebben in het algemeen weinig of geen klachten, maar ouderen kunnen ernstig en langdurig ziek zijn.

Hepatitis A komt wereldwijd voor, maar in landen met een lage hygiënische standaard is het risico hoger. Dit is het geval voor de meeste (sub)tropische landen en een aantal landen in Oost-Europa en rond de Middellandse Zee. Belgische kinderen lopen de infectie regelmatig op bij familiebezoek in Marokko.

Er is een veilig en zeer werkzaam vaccin beschikbaar. Voor landen met een hoog risico is vaccinatie aanbevolen voor iedereen die de ziekte niet doorgemaakt heeft. Voor landen met een lager risico is vaccinatie enkel aangeraden bij verblijf in minder hygiënische omstandigheden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een virale leverontsteking, die overgedragen wordt via besmet bloed of via seksueel contact. Reizigers lopen de infectie vooral op door onbeschermde seks, maar soms ook door tatoeages, piercings, acupunctuur, scheermesjes, tandartsbehandelingen of bloedtransfusies. Hepatitis B kan tijdens de zwangerschap van moeder op kind doorgegeven worden.

De ziekte verloopt in eerste instantie zonder symptomen, maar na verloop van enkele maanden kunnen vermoeidheid, verminderde eetlust, soms koorts, buikpijn of geelzucht ontstaan. Deze symptomen kunnen weken tot maanden aanslepen. Soms ontstaat een chronische infectie die kan leiden tot levercirrose of leverkanker.

Hepatitis B komt wereldwijd voor.

Het hepatitis B-vaccin behoort tot het basisvaccinatieschema in België. In Vlaanderen zijn de meeste mensen geboren vanaf 1987 gevaccineerd tegen hepatitis B.

Vaccinatie wordt aangeraden voor reizen naar Azië, Latijns-Amerika of Afrika als:

  • je daar regelmatig of langdurig verblijft.
  • je zonder vaste partner reist in verband met het hogere risico op onveilige seks.
  • je daar mogelijk een medische of tandheelkundige behandeling zult ondergaan of andere risicovolle activiteiten onderneemt.

Hepatitis C

Hepatitis C is een infectieziekte van de lever, veroorzaakt door het hepatitis C-virus (HCV). Bloedcontact en onzorgvuldig gebruik van drugsspuiten vormen de belangrijkste infectiebronnen voor hepatitis C.

Een hepatitis C-infectie verloopt bijna altijd ongemerkt. Sommigen melden vermoeidheid, griepachtige symptomen, misselijkheid, braken, donkere urine en/of ontkleurde ontlasting, pijn in de rechter bovenbuik en soms kunnen het oogwit en de huid een gele kleur krijgen. Zonder adequate behandeling kan de ziekte chronisch worden. Omdat de meeste infecties ongemerkt verlopen weten de meeste mensen die het virus dragen niet dat ze drager zijn.

Hepatitis C komt wereldwijd voor.

Vaccinatie tegen hepatitis C is niet mogelijk.

Hepatitis E

Hepatitis E is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door het hepatitis E-virus. In België kan hepatitis E voorkomen in het vlees en de ontlasting van varkens en wild (bijvoorbeeld herten of wilde zwijnen). In ontwikkelingslanden komt besmetting via vervuild drinkwater het meeste voor.

De meeste mensen die besmet zijn met dit virus hebben geen ziekteverschijnselen. Mensen die al een medische aandoening hebben kunnen makkelijker klachten krijgen van een hepatitis E-infectie. Klachten die kunnen ontstaan zijn koorts, misselijkheid, buikklachten, jeuk en het oogwit en de huid kunnen een gele kleur krijgen.

Hepatitis E komt wereldwijd voor.

Vaccinatie tegen hepatitis E is niet mogelijk.

Behandeling en vaccinatie

Voor de behandeling van hepatitis kun je terecht op onze dienst maag-, darm- en leverziekten.

Voor vaccinatie of reisadvies kun je terecht in ons reisadviescentrum.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 27-juli-2021.

Reisadviescentrum

Maag-, darm- en leverziekten

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by