Hersenbloeding en subarachnoidale bloeding

Afdeling: Neurochirurgie

Een intracraniële bloeding (= bloeding in binnenkant schedel) kan ontstaan door een ongeval (trauma) of spontaan.

  • Een subarachnoidale bloeding is een niet-traumatische bloeding in de subarachnoidale ruimte (= ruimte rondom hersenen) en wordt meestal veroorzaakt door een aneurysma (= blaasje op een bloedvat) dat scheurt. Wanneer dit gebeurt, ervaart de patiënt een plotse hevige hoofdpijn. Vaak is er ook een verminderd bewustzijn. De diagnose wordt gesteld door middel van een CT-scan. Wanneer we een subarachnoidale bloeding vaststellen wordt er ook een angiografie (= onderzoek van de bloedvaten) uitgevoerd om een aneurysma op te sporen.
  • Een intracerebrale bloeding is een bloeding in de hersenen zelf. Wanneer dit spontaan optreedt, is dit meestal veroorzaakt door hoge bloeddruk. Bij jonge patiënten kan ook een Arterio-Veneuze Malformatie of AVM (= kluwen van abnormale bloedvaatjes) de oorzaak van de bloeding zijn. De symptomen zijn afhankelijk van de plaats van de bloeding. Soms zijn er eerder milde klachten, maar verminderd bewustzijn of coma zijn ook mogelijk. De diagnose wordt gesteld door middel van een CT-scan, eventueel nog aangevuld door andere beeldvorming. Meestal worden de patiënt initieel opgenomen op de afdeling intensieve zorgen. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak en de symptomen.
  • Een epidurale bloeding is een traumatische bloeding. Deze bloeding bevindt zich aan de binnenzijde van de schedel, maar nog buiten de hersenvliezen. Deze bloeding wordt meestal veroorzaakt door een schedelbreuk/fractuur. De diagnose wordt gesteld d.m.v. een CT-scan. De klachten zijn afhankelijk van de grootte van de bloeding. Een kleine bloeding geeft meestal geen symptomen, maar een grote bloeding kan, soms snelle, vermindering van het bewustzijn geven. Bij een grote bloeding wordt deze operatief verwijderd. Hierbij wordt er een luikje ter hoogte van de schedel uitgezaagd (=trepanatie) en het bloed, dat er net onder zit, verwijderd.
  • Een subdurale bloeding is een bloeding net onder het buitenste hersenvlies, maar nog buiten de hersenen. We maken een onderscheid tussen een acute (= heel recent) en een chronische (= langer bestaand) subdurale bloeding. Voor beide types gaan we enkel een operatie uitvoeren indien de patiënt hier symptomen van ervaart. Bij een acuut subduraal hematoom wordt meestal een groot luik aan één zijde van de schedel gemaakt om het bloed te verwijderen. Soms wordt het schedelluik niet teruggeplaatst om de hersenen ruimte te geven om te zwellen en wordt dit pas later, met een tweede operatie teruggeplaatst. Bij een chronisch subduraal hematoom wordt het oude bloed via 2 kleine gaatjes in het schedel weggespoeld.
  • Een cerebrale contusie (= kneuzing van de hersenen) kun je vergelijken met een blauwe plek in de hersenen en wordt veroorzaakt door een trauma. De symptomen zijn wisselend en afhankelijk van de lokalisatie van de contusie. Meestal is een operatie hiervoor niet nodig. Wanneer de contusie gepaard gaat met veel zwelling van de hersenen wordt soms geopteerd een deel van de schedel tijdelijk te verwijderen om de hersenen ruimte te geven.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 07-december-2020.

Neurochirurgie

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by