Intracranieel aneurysma

Afdeling: Neurochirurgie

Een aneurysma is een blaasje op een slagader. Vaak ontstaat dit op een zwakkere plek van het bloedvat. Meestal is dit ter hoogte van een vertakking. Risicofactoren voor het ontwikkelen van een cerebraal aneurysma zijn o.a. roken, hoge bloeddruk en bepaalde genetische factoren. Een aneurysma kan aanleiding geven tot een bloeding, meer bepaald een subarachnoidale bloeding. De diagnose wordt dan ook vaak gesteld naar aanleiding van een subarachnoidale bloeding. Soms wordt een aneurysma toevallig ontdekt op een scan van het hoofd die uitgevoerd werd voor een andere reden. Wanneer een aneurysma gebloed heeft, is een snelle behandeling aangewezen.

Meestal wordt dit behandeld met een coiling en/of stenting. Dit is een endovasculaire behandeling (= via de binnenkant van de bloedvaten) waarbij er via de lies een katheter tot aan het aneurysma gebracht wordt. Het aneurysma wordt dan opgevuld met spiraaltjes (=coils) om dit blaasje zo dicht te maken. Indien dit niet mogelijk is, kan er ook een clip op het aneurysma geplaatst worden. Hierbij wordt de schedel open gemaakt en het aneurysma opgezocht. Het blaasje wordt dan via de buitenkant dichtgemaakt.

Wanneer we een aneurysma vaststellen voordat het gebloed heeft, kan dit preventief behandeld worden. Als het aneurysma nog klein is, kan er ook beslist worden om dit verder op te volgen. Bij zeer kleine aneurysmata is het risico op een bloeding ook zeer klein.

Welke behandeling er mogelijk is, wordt bepaald op basis van een angiografie.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 14-december-2020.

Neurochirurgie

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by