Als je een overactieve blaas hebt, voel je een ernstige aandrang om te plassen door een ongecontroleerde samentrekking (contractie) van de blaasspier.

Als je vaak moet plassen, ook 's nachts, dan bestaat de mogelijkheid dat je een overactieve blaas hebt. Soms is deze aandoening zo ernstig dat je echte aandrangsincontinentie hebt en dus urine verliest vooraleer je het toilet kunt bereiken. In dat laatste geval spreken we van een ‘natte’ overactieve blaas.

De oorzaak van deze ongecontroleerde contracties is meestal niet duidelijk. Bekkenbodemproblemen, bepaalde medicatie en beschadiging van de bezenuwing van de blaas zijn een aantal zaken die aan de basis kunnen liggen van het probleem.

Behandeling van de overactieve blaas bestaat in eerste instantie uit het aanpassen van een aantal levensgewoonten. Voorbeelden hiervan zijn stoppen met roken, vermijden van bepaalde dranken (caffeïnehoudende dranken, koolzuurhoudende dranken, alcoholische dranken) en toename van fysieke activiteit. Daarnaast kan een bezoek aan de bekkenbodemkinesist(e) helpen en is er heel wat medicatie beschikbaar die de blaas kan kalmeren door het onderdrukken van het plassignaal. Als ook dat niet helpt, bestaat de mogelijkheid tot:

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 08-maart-2024.

Urologie, andrologie, steenkliniek

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by