Een trommelvliesgaatje of -perforatie is een gaatje in het vlies dat de trommelholte afsluit. Als er een gaatje in het trommelvlies zit, kunnen geluidstrillingen moeilijker worden doorgegeven. Naast een vermindering van het gehoor is er bij een trommelvliesperforatie een verhoogd risico op oorontstekingen, zeker als er frequent contact is met water, zoals bij douchen of zwemmen.

Oorzaken van een perforatie

In de meeste gevallen is een trommelvliesgaatje het gevolg van frequente middenoorontstekingen. Een andere oorzaak is beschadiging van het trommelvlies door een harde slag op het oor of door een vreemd voorwerp in de gehoorgang. Ten slotte kunnen trommelvliesbuisjes in zeldzame gevallen ook tot een perforatie van het trommelvlies leiden.

Behandeling

Vaak sluit een perforatie van het trommelvlies spontaan. Dat kan weken tot maanden in beslag nemen. Als er een infectie aanwezig is, behandelen we die met oordruppels. Als het gaatje niet spontaan sluit, dan moeten we het trommelvliesgaatje operatief sluiten (tympanoplastie of myringoplastie). In de meeste gevallen kunnen we zo het middenoor herstellen en beschermen tegen infecties van buitenaf.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-april-2021.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by