Medische avond infectiologie

14 dec. 2021 van 20:00 tot 21:30

Op dinsdag 14 december organiseerden we een online infectiologie-avond waar we een aantal interessante topics voor uw huisartsenpraktijk brachten. Hier vindt u de korte inhoud en een link naar de presentaties.

Vaccinatie tegen zona - dr. Dirk Ommeslag, infectioloog

Vaccins tegen zona bleven tot voor kort moeilijke materie. De werkzaamheid van Zostavax ® was beperkt en kortdurend en de gevaren van het gebruik van levende vaccins bij een immuungecompromitteerde populatie zijn gekend. Toen kwam Shingrix®. Dit nieuwe recombinante vaccin tegen zona heeft een hoge werkzaamheid: het voorkomt in klinische studies bij volwassenen van 50 jaar en ouder rond de 90% van zona- en post-herpetische pijn, ongeacht de leeftijd waarop de vaccinatie plaatsvindt. Sla er de ZOE-50- en ZOE-70-studies maar eens op na! We vertellen u meer over de werkzaamheid van het vaccin en de verwachtingen omtrent effectiviteit op langere termijn. Ook de veiligheid van het vaccin komt aan bod. De Hoge Gezondheidsraad nam nog geen standpunt in over de doelpopulatie en terugbetaling van dit vaccin. Meteen voer voor een interessante discussie?

Link naar de presentatie: Zona - dr. Dirk Ommeslag

Update pneumokokkenvaccinatie - dr. Filip Triest, longarts

De pneumokok blijft een belangrijke verwekker van pneumonie, sepsis, meningitis, sinusitis, otitis media en COPD-exacerbaties. De incidentie van invasieve pneumokokkeninfecties neemt toe vanaf de leeftijd van 50 jaar en bedraagt 40 gevallen per 100.000 per jaar bij personen ouder dan 65 jaar. Immuungecompromitteerden en patiënten met chronische aandoeningen zijn bijzondere risicocategorieën. De mortaliteit van pneumokokkenbacteriëmie bedraagt 12% bij de 65-jarigen en is dubbel zo hoog bij 85-plussers. In 2020 werden de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad voor pneumokkenvaccinatie aangepast. Op onze medische avond zetten we de evidentie en ontwikkelingen rondom pneumokokkenvaccinatie nog eens op een rijtje.

Link naar de presentatie: Pneumokokken - dr. Filip Triest

Meningokokken en vaccinatie - dr. Tom Vercruysse, kinderarts

Meningokokkeninfecties vormen wereldwijd nog steeds één van de meest agressieve bacteriële infecties. Het kan zich hyperacuut presenteren en treft bij voorkeur een jonge (0-5 jaar), voordien gezonde, populatie. De mortaliteit over alle leeftijden bedraagt 10% en de kortetermijnmorbiditeit 20%. De prognose bij snelle therapie is eigenlijk de laatste vijftig jaar, sinds de introductie van de cefalosporines, nauwelijks verbeterd. Vaccinatie tegen de belangrijkste serotypes vormt een belangrijk wapen in de preventie van meningokokkeninfecties. De focus ligt in onze contreien voornamelijk op het ACWY-vaccin en het B-vaccin. Resultaten in omliggende landen blijken een sterk argument pro vaccinatie, maar in België worden de vaccinaties (nog) niet terugbetaald.

Link naar de presentatie: Meningokokken - dr. Tom Vercruysse

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 27-december-2021.

Andere activiteiten

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by