Bij een borstamputatie of mastectomie wordt de volledige borstklier met de overliggende huid en tepel verwijderd.
Soms moeten er voor de operatie een aantal voorbereidende onderzoeken gebeuren. Welke onderzoeken dit zijn, hangt af van uw leeftijd en uw gezondheidstoestand. De meest voorkomende onderzoeken zijn een bloedafname, een elektrocardiogram en een RX-foto van de longen. Het plannen en opvolgen van deze onderzoeken gebeurt via de preopnamebalie (straat 60). Daar worden ook meteen enkele administratieve zaken in orde gebracht, zoals het ondertekenen van het toestemmingsformulier voor de ingreep en verdoving en het invullen van de preoperatieve vragenlijst.
Als je dit wenst, kun je de preoperatieve onderzoeken ook laten uitvoeren door uw huisarts.
Bij een mastectomie wordt de volledige borstklier met overliggende huid en tepel verwijderd. Meestal heb je een horizontaal litteken dat loopt over de helft van de borstkaswand tot in de oksel.
Er wordt gekozen voor een borstamputatie als:
Soms verplaatsen tumorcellen zich vanuit de borst via de lymfevaten naar de lymfeklieren (meestal) van de oksel. Om dit te onderzoeken spuit men de dag voor de ingreep een licht radioactieve stof in de borst. Het product volgt het traject van de lymfebanen richting oksel. De eerste klier die dit product opneemt, noemen we de schildwachtklier of sentinelklier.
De dag van de ingreep wordt je opnieuw verwacht op de dienst nucleaire geneeskunde om aan te duiden waar die eerste klier zich bevindt. Tijdens de ingreep spuit de arts nog een blauwe kleurstof in als extra controle (dit geeft een blauwgroene kleur aan de urine. De stoelgang kan ook groen zien gedurende twee dagen en je kan een grauwe kleur vertonen de dag van de ingreep). Met een probe wordt de radioactiviteit, en dus de sentinelklier, opgezocht en verwijderd. Met een sneltest wordt onderzocht of er al dan niet kwaadaardige cellen in de sentinelklier zitten.
Als er zich geen kwaadaardige cellen in de sentinelklier bevinden, kunnen de okselklieren gespaard worden. Als er wel kwaadaardige cellen aanwezig zijn, zullen de overige klieren in de oksel verwijderd worden.
In de week na de operatie wordt de sentinelklier nog nauwkeuriger onderzocht. Heel soms kan het zijn dat er alsnog kwaadaardige cellen worden gevonden. In dit geval is er soms een tweede ingreep nodig om de klieren te verwijderen.
Als de okselklieren verwijderd zijn, komt de kinesist in de eerste na de operatie langs om mobilisatieoefeningen te geven en preventieve lymfedrainage te starten. Thuis moet je dit ook verder zetten. Je hebt recht op 60 beurten bij de kinesist. Je krijgt van ons een voorschrift en een lijst . U krijgt alvast het voorschrift voor de kinesist en een lijst van adressen mee.
Bij een ingreep willen we natuurlijk de kans op infectie voorkomen. Een vlot herstel is essentieel. Als patiënt heb je zelf een stukje in de hand door te zorgen voor een goede lichaamshygiëne:
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen