20 jaar Sp Chronische

30 juni 2020

De afdeling SP Chronische vierde in juni 2020 haar twintigste verjaardag. In het jaar 2000 werd de afdeling opgericht. Dirk Casselman werd toen hoofdverpleegkundige van de afdeling en dat bleef hij voor 17 jaar.

“De afdeling werd opgericht om patiënten op te vangen die niet meer op een acute afdeling kunnen blijven, maar die ook nog niet naar huis of naar een andere instelling kunnen. Vroeger bleven patiënten hier tot wel 3 of 4 maanden. Dat zijn nu uitzonderingen geworden. We focussen niet uitsluitend op revalidatie, maar zorgen er wel voor dat de patiënt zo goed mogelijk voorbereid wordt op zijn ontslag.”

Drie jaar geleden gaf Dirk de fakkel door aan Evita Hellinck. Zij leidt nu al drie jaar SP Chronische en verhuisde enkele weken geleden haar hele afdeling van de Volkskliniek naar straat 86 in de gloednieuwe W-blok. “We hebben onze draai al gevonden ondertussen. Het is een prachtige nieuwe afdeling. We zitten op de vijfde verdieping, dus we hebben er een mooi uitzicht bij gekregen. Dat we nu in campus Sint-Lucas zitten is ook een voordeel, want de patiënten moeten niet meer met de ambulance verplaatst worden als ze naar een onderzoek moeten. Daardoor komen ze sneller naar onze afdeling. Vroeger werden ze langer op een acute afdeling gehouden als er nog onderzoeken of behandelingen gepland waren.”

“Mijn medewerkers zijn allemaal heel patiëntgericht. De onverwachte urgente zaken heb je hier weinig, maar we halen veel voldoening uit de kleine dingen en de zorg voor de patiënt. Je moet ook wat voeling hebben voor communicatie met ouderen. Dirk en ik hebben allebei een achtergrond in de geriatrie, dus dat helpt.”

Werken op de afdeling SP Chronische valt niet te onderschatten, daar zijn Dirk en Evita het over eens. “Onze afdeling ligt altijd vol. Er zijn geen rustige periodes, want er is continu een wachtlijst. Je moet ook van alle markten thuis zijn, want we hebben patiënten met heel uiteenlopende aandoeningen, maar daardoor leer je ook veel verschillende dingen. Je moet echt van aanpakken weten”, besluit Dirk vastberaden.

Sp chronische - Evita en Dirk
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 04-december-2020.

Nu in Sint-Lucas

De Lijn voert werken uit aan het kruispunt ‘Duizend Vuren’ en omgeving

De spoorwerken aan Coupure Rechts en Begijnhoflaan verlopen volgens planning en zullen klaar zijn halverwege juli 2024. Tussen deze twee werven bevindt zich het kruispunt ‘Duizend Vuren’. Op dat kruispunt zijn de tramsporen en het wegdek ook aan vernieuwing toe. De Lijn voert daarom werken uit vanaf dinsdag 21 mei 2024 tot en met vrijdag 12 juli 2024 (onder voorbehoud). Door deze werken gelijktijdig uit te voeren, zorgen we ervoor dat lijn T4 (Gent UZ – Gentbrugge Stelplaats) vanaf deze zomer opnieuw haar normale traject kan bedienen.

Lees meer

AZ Sint-Lucas Gent behaalt prestigieuze Eusoma-accreditatie

AZ Sint-Lucas Gent is trots om aan te kondigen dat het de begeerde Eusoma-accreditatie heeft behaald, een erkenning die de Europese standaarden voor borstkankerzorg onderstreept. “Deze erkenning bevestigt onze status als coördinerende borstkliniek en weerspiegelt direct onze toewijding aan patiëntgerichte topzorg,” zegt Dr. Loobuyck, coördinator van de Borstkliniek.

Lees meer

Veilig fietsen begint met de #helmop

Op deze eerste Dag van de Fietshelm, een initiatief van de Hersenletsel Liga, benadrukken we als zorginstelling het cruciale belang van het dragen van een helm tijdens het fietsen en blikken we even terug op de resultaten van de succesvolle preventiecampagne die AZ Sint-Lucas begin dit jaar hield om haar medewerkers te sensibiliseren.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by