20 jaar Sp Chronische

30 juni 2020

De afdeling SP Chronische vierde in juni 2020 haar twintigste verjaardag. In het jaar 2000 werd de afdeling opgericht. Dirk Casselman werd toen hoofdverpleegkundige van de afdeling en dat bleef hij voor 17 jaar.

“De afdeling werd opgericht om patiënten op te vangen die niet meer op een acute afdeling kunnen blijven, maar die ook nog niet naar huis of naar een andere instelling kunnen. Vroeger bleven patiënten hier tot wel 3 of 4 maanden. Dat zijn nu uitzonderingen geworden. We focussen niet uitsluitend op revalidatie, maar zorgen er wel voor dat de patiënt zo goed mogelijk voorbereid wordt op zijn ontslag.”

Drie jaar geleden gaf Dirk de fakkel door aan Evita Hellinck. Zij leidt nu al drie jaar SP Chronische en verhuisde enkele weken geleden haar hele afdeling van de Volkskliniek naar straat 86 in de gloednieuwe W-blok. “We hebben onze draai al gevonden ondertussen. Het is een prachtige nieuwe afdeling. We zitten op de vijfde verdieping, dus we hebben er een mooi uitzicht bij gekregen. Dat we nu in campus Sint-Lucas zitten is ook een voordeel, want de patiënten moeten niet meer met de ambulance verplaatst worden als ze naar een onderzoek moeten. Daardoor komen ze sneller naar onze afdeling. Vroeger werden ze langer op een acute afdeling gehouden als er nog onderzoeken of behandelingen gepland waren.”

“Mijn medewerkers zijn allemaal heel patiëntgericht. De onverwachte urgente zaken heb je hier weinig, maar we halen veel voldoening uit de kleine dingen en de zorg voor de patiënt. Je moet ook wat voeling hebben voor communicatie met ouderen. Dirk en ik hebben allebei een achtergrond in de geriatrie, dus dat helpt.”

Werken op de afdeling SP Chronische valt niet te onderschatten, daar zijn Dirk en Evita het over eens. “Onze afdeling ligt altijd vol. Er zijn geen rustige periodes, want er is continu een wachtlijst. Je moet ook van alle markten thuis zijn, want we hebben patiënten met heel uiteenlopende aandoeningen, maar daardoor leer je ook veel verschillende dingen. Je moet echt van aanpakken weten”, besluit Dirk vastberaden.

Sp chronische - Evita en Dirk
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 04-december-2020.

Nu in Sint-Lucas

Code oranje voor luchtweginfecties

Op dit moment is er een toename in respiratoire infecties, waaronder vooral een sterke stijging in het aantal griepgevallen. De overheid activeerde dan ook code oranje voor luchtweginfecties. Wij vragen aan bezoekers met respiratoire klachten om een chirurgisch masker te dragen.

Lees meer

Een positief initiatief voor de stad: de realisatie van een groot Gents ziekenhuis

AZ Sint-Lucas en AZ Jan Palfijn Gent hebben vandaag, donderdag 25 januari 2024, een intentieverklaring ondertekend om intens te gaan samenwerken.

Lees meer

Verkeershinder tijdens het lichtfestival

Van woensdag 31 januari tem. zondag 4 februari 2024 is het opnieuw Lichtfestival in Gent. Moet je in deze periode in AZ Sint-Lucas zijn, dan hou je best rekening met verkeershinder en vermijd je best de omgeving van de Dampoort.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by