Veilig fietsen begint met de #helmop

10 april 2024

Op deze eerste Dag van de Fietshelm, een initiatief van de Hersenletsel Liga, benadrukken we als zorginstelling het cruciale belang van het dragen van een helm tijdens het fietsen en blikken we even terug op de resultaten van de succesvolle preventiecampagne die AZ Sint-Lucas begin dit jaar hield om haar medewerkers te sensibiliseren.

Fietshelmen2

De eerste Dag van de Fietshelm in Vlaanderen

10 april 2024 staat in onze agenda gemarkeerd als de allereerste ‘Dag van de Fietshelm’. Deze bijzondere dag, georganiseerd door de Hersenletsel Liga met steun van het Vias institute en verschillende artsenverenigingen, benadrukt de cruciale rol van fietshelmen in het beschermen tegen ernstige hoofdletsels. Dagelijks zien ziekenhuizen, waaronder het onze, de impact van fietsongevallen. Het gebruik van een fietshelm kan de kans op ernstig hoofdletsel aanzienlijk verlagen.

Dat bevestigt onze spoedarts Dr. Elke Van Renterghem: “Als je geen helm op hebt en een ongelukkige val maakt of aangereden wordt, kun je een ernstige hersenschudding oplopen, of erger nog een hersenbloeding of schedelbreuk. We zien op de spoed soms heel zware letsels na een val met de fiets. Hoe sneller je gaat, met een elektrische fiets of speedpedelec bijvoorbeeld, hoe groter de impact.

Je mag nog zo’n geroutineerde fietser zijn, iedereen kan vallen. Een tweetal jaar geleden kwam ik zelf ten val door de tramsporen aan het Gravensteen, een klassieker voor fietsers in Gent. Ik ben toen heel hard met mijn hoofd op de stoeprand gevallen en ik kon alleen maar denken ‘wat als ik nu geen helm ophad’? Ik ben er zeker van dat ik er zonder helm een zware hersenschudding of zelfs kleine bloeding aan had overgehouden. De klap op mijn hoofd was zo stevig, dat ik zelfs het letsel aan mijn schouder en mijn heup niet meteen registreerde.”

Sensibiliseren werkt!

Fietsen naar het werk of in je vrije tijd zorgt voor een verfrissende start van de dag – gezond, actief en vaak tijdbesparend. Toch blijven fietsongevallen een ongewenste realiteit met vaak ernstige gevolgen. Om onze medewerkers te informeren en te sensibiliseren, voerde AZ Sint-Lucas in februari een succesvolle interne preventiecampagne.

Tijdens de campagne benadrukten we de cruciale rol van fietshelmen in het beschermen tegen ernstige hoofdletsels. Een telling voor en na onze campagne toonde een toename van bijna 10% op het helmgebruik onder ons personeel. We blijven ons inzetten voor het verbeteren van de fietsveiligheid, het promoten van helmgebruik en ondersteunen de eerste Dag van de Fietshelm in Vlaanderen.

Zet altijd je #helmop

Statistieken tonen aan dat bij een kwart van de gehospitaliseerde fietsers een schedel- of hersenletsel de primaire verwonding is. Deze letsels hebben vaak langdurige en soms onzichtbare gevolgen. Een geschikte fietshelm kan de kans op ernstig hoofdletsel met maar liefst 60% verminderen. Met ongeveer 300.000 mensen in België die kampen met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH), is het duidelijk dat er een dringende behoefte is aan meer bewustwording en preventieve maatregelen.

Tips voor veilig fietsen omvatten het kiezen van een goed passende helm, zorgen voor goede zichtbaarheid en beschermende kleding dragen.

Het kiezen van een geschikte helm is cruciaal. We adviseren helmen die voldoen aan de Europese normen en een goede pasvorm bieden. Na een val is het belangrijk om de helm te vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is.

Zet altijd je #helmop, wees zichtbaar en deel je ervaringen en tips met anderen. Samen maken we het verschil in fietsveiligheid.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 10-april-2024.

Nu in Sint-Lucas

AZ Sint-Lucas Gent behaalt prestigieuze Eusoma-accreditatie

AZ Sint-Lucas Gent is trots om aan te kondigen dat het de begeerde Eusoma-accreditatie heeft behaald, een erkenning die de Europese standaarden voor borstkankerzorg onderstreept. “Deze erkenning bevestigt onze status als coördinerende borstkliniek en weerspiegelt direct onze toewijding aan patiëntgerichte topzorg,” zegt Dr. Loobuyck, coördinator van de Borstkliniek.

Lees meer

AZ Sint-Lucas kleurt buiten de lijntjes tijdens Ghent International Festival

AZ Sint-Lucas kleurt buiten de lijntjes tijdens Ghent International Festival (GIF) dat plaatsvindt van 4 tot 21 april. Ilke Gers, een getalenteerde kunstenares uit Nieuw-Zeeland, transformeert het iconische witte plein van het ziekenhuis tot een zee van speelse lijnen op de grond. Het kunstwerk ‘Street Games’ is een levendige knipoog naar de jeugdige energie van straatspelletjes zoals hinkelen en belichaamt het dynamische stadsimago waar AZ Sint-Lucas voor staat.

Lees meer

Mijnsintlucas app verrijkt de zorgervaring bij AZ Sint-Lucas

AZ Sint-Lucas zet een belangrijke stap met de lancering van de mijnsintlucas app. Deze nieuwe applicatie, toegankelijk via zowel mobiel als desktop, markeert een significante stap in de verbetering van de interactie tussen patiënten en ons ziekenhuis.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by