Veilig fietsen begint met de #helmop

10 april 2024

Op deze eerste Dag van de Fietshelm, een initiatief van de Hersenletsel Liga, benadrukken we als zorginstelling het cruciale belang van het dragen van een helm tijdens het fietsen en blikken we even terug op de resultaten van de succesvolle preventiecampagne die AZ Sint-Lucas begin dit jaar hield om haar medewerkers te sensibiliseren.

Fietshelmen2

De eerste Dag van de Fietshelm in Vlaanderen

10 april 2024 staat in onze agenda gemarkeerd als de allereerste ‘Dag van de Fietshelm’. Deze bijzondere dag, georganiseerd door de Hersenletsel Liga met steun van het Vias institute en verschillende artsenverenigingen, benadrukt de cruciale rol van fietshelmen in het beschermen tegen ernstige hoofdletsels. Dagelijks zien ziekenhuizen, waaronder het onze, de impact van fietsongevallen. Het gebruik van een fietshelm kan de kans op ernstig hoofdletsel aanzienlijk verlagen.

Dat bevestigt onze spoedarts Dr. Elke Van Renterghem: “Als je geen helm op hebt en een ongelukkige val maakt of aangereden wordt, kun je een ernstige hersenschudding oplopen, of erger nog een hersenbloeding of schedelbreuk. We zien op de spoed soms heel zware letsels na een val met de fiets. Hoe sneller je gaat, met een elektrische fiets of speedpedelec bijvoorbeeld, hoe groter de impact.

Je mag nog zo’n geroutineerde fietser zijn, iedereen kan vallen. Een tweetal jaar geleden kwam ik zelf ten val door de tramsporen aan het Gravensteen, een klassieker voor fietsers in Gent. Ik ben toen heel hard met mijn hoofd op de stoeprand gevallen en ik kon alleen maar denken ‘wat als ik nu geen helm ophad’? Ik ben er zeker van dat ik er zonder helm een zware hersenschudding of zelfs kleine bloeding aan had overgehouden. De klap op mijn hoofd was zo stevig, dat ik zelfs het letsel aan mijn schouder en mijn heup niet meteen registreerde.”

Sensibiliseren werkt!

Fietsen naar het werk of in je vrije tijd zorgt voor een verfrissende start van de dag – gezond, actief en vaak tijdbesparend. Toch blijven fietsongevallen een ongewenste realiteit met vaak ernstige gevolgen. Om onze medewerkers te informeren en te sensibiliseren, voerde AZ Sint-Lucas in februari een succesvolle interne preventiecampagne.

Tijdens de campagne benadrukten we de cruciale rol van fietshelmen in het beschermen tegen ernstige hoofdletsels. Een telling voor en na onze campagne toonde een toename van bijna 10% op het helmgebruik onder ons personeel. We blijven ons inzetten voor het verbeteren van de fietsveiligheid, het promoten van helmgebruik en ondersteunen de eerste Dag van de Fietshelm in Vlaanderen.

Zet altijd je #helmop

Statistieken tonen aan dat bij een kwart van de gehospitaliseerde fietsers een schedel- of hersenletsel de primaire verwonding is. Deze letsels hebben vaak langdurige en soms onzichtbare gevolgen. Een geschikte fietshelm kan de kans op ernstig hoofdletsel met maar liefst 60% verminderen. Met ongeveer 300.000 mensen in België die kampen met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH), is het duidelijk dat er een dringende behoefte is aan meer bewustwording en preventieve maatregelen.

Tips voor veilig fietsen omvatten het kiezen van een goed passende helm, zorgen voor goede zichtbaarheid en beschermende kleding dragen.

Het kiezen van een geschikte helm is cruciaal. We adviseren helmen die voldoen aan de Europese normen en een goede pasvorm bieden. Na een val is het belangrijk om de helm te vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is.

Zet altijd je #helmop, wees zichtbaar en deel je ervaringen en tips met anderen. Samen maken we het verschil in fietsveiligheid.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 10-april-2024.

Nu in Sint-Lucas

Digitale communicatiefiche postoperatieve wondinfecties voor huisartsen

Huisartsen spelen een sleutelrol in de opvolging van patiënten na heup- of knieprothesechirurgie. Om eventuele wondproblemen sneller en efficiënter op te volgen, introduceert HOST Ziekenhuisnetwerk Gent in samenwerking met de Huisartsenvereniging Gent de POWI Form: een digitale tool voor huisartsen om eenvoudig en veilig informatie te delen met de behandelende orthopedist.

Lees meer

72 laadpalen voor elektrische wagens op onze parkeertoren

Sinds kort beschikt onze parkeertoren over 72 laadpunten voor elektrische wagens. De laadinfrastructuur is daarmee het grootste aanbod op een ziekenhuisterrein in België. In tegenstelling tot de meeste andere laadpalen, rekenen we geen rotatietarief aan. Betalen kan met laadpas of mobiel via een QR-code. Met de laadpalen willen we vooral de toegankelijkheid voor de patiënten verhogen.

Lees meer

Breng je identiteitskaart mee naar het ziekenhuis: de goede reflex

Een ziekenhuisopname? Een spoedgeval? Een doktersafspraak? Denk eraan je identiteitskaart en die van je kinderen mee te nemen naar het ziekenhuis.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by