Na een eerste succesvolle accreditatie in 2017 behaalt AZ Sint-Lucas Gent opnieuw een gouden accreditatiestatus tot eind 2027. Dit betekent dat je als patiënt terecht komt in een ziekenhuis waar kwaliteit en patiëntveiligheid gewaarborgd zijn en waar voortdurend wordt gewerkt om die te verbeteren.
Van 20 tot 22 september werd AZ Sint-Lucas bezocht door een team van 5 externe auditoren voor een grondige doorlichting. Aan de hand van tal van criteria beoordeelden zij de kwaliteit en patiëntveiligheid in het ziekenhuis. Deze criteria werden rechtstreeks op de werkvloer afgetoetst bij iedereen die een rol speelt in het (zorg)proces: van bestuur, artsen, verpleegkundigen en staf tot medewerkers van ondersteunende diensten. Ook onze aanpak en voorbeelden van persoonsgerichte zorg kregen de nodige aandacht. Het resultaat van de doorlichting is opnieuw een gouden accreditatiestatus die vijf jaar geldig is tot eind 2027. Tussendoor krijgen we drie opvolgbezoeken.
Dr. Dirk Maes, algemeen directeur AZ Sint-Lucas Gent: “We zijn als organisatie zeer trots dat we opnieuw dit internationaal kwaliteitslabel hebben behaald. We kunnen aantonen dat we kwalitatieve en veilige zorg leveren, dat dit verankerd zit in onze werking en dat we een cultuur van permanente verbetering hebben. Na de vorige audit zijn we ons kwaliteitssysteem verder blijven ontwikkelen. De waardering van Qualicor Europe bevestigt dat we op deze ingeslagen weg verder kunnen.”
Wat is Qmentum Global?
Qmentum Global is een internationaal assessmentprogramma dat is ontwikkeld op basis van uitgebreid onderzoek en ervaringen op het terrein van assessment in de gezondheidszorg. Het uitgangspunt van het programma is dat kwaliteitsverbetering tot stand komt door kennisoverdracht en draagvlak in zorgorganisaties. Dit betekent dat medewerkers uit alle onderdelen van een organisatie op één of andere wijze betrokken zijn bij kwaliteitsverbetering en het accreditatieproces. Het programma biedt zorgorganisaties een kwaliteitskader en instrumenten om de eigen organisatie aan het kwaliteitskader te toetsen.
Huisartsen spelen een sleutelrol in de opvolging van patiënten na heup- of knieprothesechirurgie. Om eventuele wondproblemen sneller en efficiënter op te volgen, introduceert HOST Ziekenhuisnetwerk Gent in samenwerking met de Huisartsenvereniging Gent de POWI Form: een digitale tool voor huisartsen om eenvoudig en veilig informatie te delen met de behandelende orthopedist.
Sinds kort beschikt onze parkeertoren over 72 laadpunten voor elektrische wagens. De laadinfrastructuur is daarmee het grootste aanbod op een ziekenhuisterrein in België. In tegenstelling tot de meeste andere laadpalen, rekenen we geen rotatietarief aan. Betalen kan met laadpas of mobiel via een QR-code. Met de laadpalen willen we vooral de toegankelijkheid voor de patiënten verhogen.
Een ziekenhuisopname? Een spoedgeval? Een doktersafspraak? Denk eraan je identiteitskaart en die van je kinderen mee te nemen naar het ziekenhuis.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen