Sinds kort bundelen de diensten abdominale en algemene heelkunde van AZ Oudenaarde en AZ Sint Lucas Gent de krachten in een nauwe samenwerking. Daarmee spelen de chirurgen in op de trend van centralisatie en schaalvergroting binnen het netwerk.
Innovatief expertisecentrum
De diensten algemene en abdominale heelkunde van AZ Oudenaarde en AZ Sint Lucas Gent beschikken over specifieke expertise ten aanzien van oncologische heelkunde, behandelingen voor buikvlieskanker, obesitas- en buikwandchirurgie. Door zich te verenigen in één associatie, willen de diensten zich als “center of excellence” ontplooien, een innovatief expertisecentrum voor heelkunde.
Toekomstgericht
Om zo’n expertisecentrum goed uit te bouwen, is een bepaalde schaalgrootte nodig met voldoende grote patiëntaantallen. De nieuwe samenwerking tussen beide ziekenhuizen van het Ziekenhuisnetwerk Gent maakt het mogelijk om toekomstgericht te werken en verdere subspecialisatie te verwezenlijken. Beide teams streven immers naar de optimalisatie van zorg door het ontwikkelen van innovatieve technieken en processen. De bekwaamheidsverhoging in de deelspecialiteiten zorgt er daarnaast ook voor dat medische zorgpaden beter gestroomlijnd kunnen worden.
Zorg dicht bij huis
De chirurgen van de diensten algemene en abdominale heelkunde zullen hun klinische activiteiten op beide campussen ontplooien, onder het principe van de ‘flying doctors’. De expertise is niet gebonden aan één ziekenhuis, maar verplaatst zich zoveel mogelijk tussen de campussen, zodat de patiënten bij voorkeur dicht bij huis behandeld kunnen worden. Op die manier kunnen we het lokale zorgaanbod enkel maar versterken. De wachtdiensten algemene chirurgie worden zowel tijdens de week als in het weekend door de associatie verzorgd.
Huisartsen spelen een sleutelrol in de opvolging van patiënten na heup- of knieprothesechirurgie. Om eventuele wondproblemen sneller en efficiënter op te volgen, introduceert HOST Ziekenhuisnetwerk Gent in samenwerking met de Huisartsenvereniging Gent de POWI Form: een digitale tool voor huisartsen om eenvoudig en veilig informatie te delen met de behandelende orthopedist.
Sinds kort beschikt onze parkeertoren over 72 laadpunten voor elektrische wagens. De laadinfrastructuur is daarmee het grootste aanbod op een ziekenhuisterrein in België. In tegenstelling tot de meeste andere laadpalen, rekenen we geen rotatietarief aan. Betalen kan met laadpas of mobiel via een QR-code. Met de laadpalen willen we vooral de toegankelijkheid voor de patiënten verhogen.
Een ziekenhuisopname? Een spoedgeval? Een doktersafspraak? Denk eraan je identiteitskaart en die van je kinderen mee te nemen naar het ziekenhuis.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen