Sinds kort bundelen de diensten abdominale en algemene heelkunde van AZ Oudenaarde en AZ Sint Lucas Gent de krachten in een nauwe samenwerking. Daarmee spelen de chirurgen in op de trend van centralisatie en schaalvergroting binnen het netwerk.
Innovatief expertisecentrum
De diensten algemene en abdominale heelkunde van AZ Oudenaarde en AZ Sint Lucas Gent beschikken over specifieke expertise ten aanzien van oncologische heelkunde, behandelingen voor buikvlieskanker, obesitas- en buikwandchirurgie. Door zich te verenigen in één associatie, willen de diensten zich als “center of excellence” ontplooien, een innovatief expertisecentrum voor heelkunde.
Toekomstgericht
Om zo’n expertisecentrum goed uit te bouwen, is een bepaalde schaalgrootte nodig met voldoende grote patiëntaantallen. De nieuwe samenwerking tussen beide ziekenhuizen van het Ziekenhuisnetwerk Gent maakt het mogelijk om toekomstgericht te werken en verdere subspecialisatie te verwezenlijken. Beide teams streven immers naar de optimalisatie van zorg door het ontwikkelen van innovatieve technieken en processen. De bekwaamheidsverhoging in de deelspecialiteiten zorgt er daarnaast ook voor dat medische zorgpaden beter gestroomlijnd kunnen worden.
Zorg dicht bij huis
De chirurgen van de diensten algemene en abdominale heelkunde zullen hun klinische activiteiten op beide campussen ontplooien, onder het principe van de ‘flying doctors’. De expertise is niet gebonden aan één ziekenhuis, maar verplaatst zich zoveel mogelijk tussen de campussen, zodat de patiënten bij voorkeur dicht bij huis behandeld kunnen worden. Op die manier kunnen we het lokale zorgaanbod enkel maar versterken. De wachtdiensten algemene chirurgie worden zowel tijdens de week als in het weekend door de associatie verzorgd.
Maak kennis met onze spoedartsen- en verpleegkundigen die uitrukken met de MUG op VTM vanaf 7 september om 20u35.
Uit nieuwe cijfers van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) blijkt dat de overlevingskans van borstkankerpatiënten vijf jaar na de behandeling met ongeveer 3 procent is toegenomen. Het gaat over patiënten die de diagnose kregen tussen 2014 en 2018. De positieve trend is het gevolg van zowel medische innovatie als specialisatie.
De ene staat al met een been in zijn pensioen maar doet nog verder, de andere staat nog aan het begin van zijn carrière. We brachten gastro-enteroloog Walter Pauwels en cardioloog Ruben Pauwels, vader en zoon, samen voor een gesprek over geneeskunde.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen