AZ Sint-Lucas één van meest financieel toegankelijke ziekenhuizen

15 oktober 2021

Uit een studie over de gemiddelde kostprijs van een ziekenhuisopname, zowel klassiek als voor een daghospitalisatie van alle ziekenhuizen, blijkt dat AZ Sint-Lucas voor de patiënt een van de goedkoopste ziekenhuizen is. Dit ligt volledig in lijn met onze missie: kwaliteitszorg bieden aan betaalbare prijzen.

De ziekenhuisbarometer 2021 van het IMA (Intermutualistisch Agentschap) bevat een analyse van de totale factuur ten laste van de patiënt bij een klassieke ziekenhuisopname of een dagopname in 2019. Ook de evolutie sinds 2018 werd onderzocht. De studie gebeurt op basis van de patiëntenfacturen voor 2019 van de leden van de zeven grote ziekenfondsen. Tot vorig jaar gebeurde deze studie door de CM.

De IMA-barometer belicht enerzijds algemene tendensen en vergelijkt anderzijds de individuele ziekenhuizen. AZ Sint-Lucas doet het op nationaal niveau voor de meeste opnames duidelijk beter dan het gemiddelde en voor sommige opnames zelfs bij de 10 goedkoopste ziekenhuizen van België. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bevallingen. Voor bevallingen in een gemeenschappelijke kamer wordt door ons ziekenhuis een gemiddeld persoonlijk aandeel gevraagd van €133,32. Dit is de op één na laagste patiëntenfactuur. Ook voor bevallingen in een éénpersoonskamer situeren we ons bij de goedkoopste ziekenhuizen. Dr. Dirk Maes, algemeen directeur: “We zijn erg verheugd dat uit de analyse blijkt dat we onze missie als sociaal toegankelijk ziekenhuis ook in de praktijk brengen voor onze patiënten.”

Het bedrag dat de patiënt moet betalen, varieert van verblijf tot verblijf. Als de patiënt kiest voor een privékamer, kan de rekening hoog oplopen door kamersupplementen. Maar ook door supplementen die de patiënt kunnen worden aangerekend binnen de grenzen van de voorschriften van het ziekenhuis. De rekening van de patiënt hangt af van het type ingreep, maar ook van het ziekenhuis.

In 2019 betaalden alle patiënten samen 1,385 miljard euro bovenop de uitgaven van de ziekteverzekering. Dit zijn vooral ereloonsupplementen. De ereloonsupplementen per verblijf stegen opnieuw in vergelijking met het jaar voordien.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 15-oktober-2021.

Nu in Sint-Lucas

Welkom dr. Anne De Vits

Sinds 1 januari 2023 versterkt dr. Anne De Vits als all-round gynaecoloog ons team van gynaecologen.

Lees meer

Ontvang voortaan je factuur via e-mail

Als je daarvoor toestemming hebt gegeven, ontvang je sinds februari 2023 de ziekenhuisfacturen van AZ Sint-Lucas Gent via e-mail.

Lees meer

Borstkliniek AZ Sint-Lucas een van grootste borstklinieken met erkenning sinds 2005

Als erkende coördinerende borstkliniek behandelt AZ Sint-Lucas Gent jaarlijks tussen 270 en 300 nieuwe patiënten met borstkanker. Hiermee staan we in de top-10 van de grootste borstklinieken van Vlaanderen.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by