AZ Sint-Lucas één van meest financieel toegankelijke ziekenhuizen

15 oktober 2021

Uit een studie over de gemiddelde kostprijs van een ziekenhuisopname, zowel klassiek als voor een daghospitalisatie van alle ziekenhuizen, blijkt dat AZ Sint-Lucas voor de patiënt een van de goedkoopste ziekenhuizen is. Dit ligt volledig in lijn met onze missie: kwaliteitszorg bieden aan betaalbare prijzen.

De ziekenhuisbarometer 2021 van het IMA (Intermutualistisch Agentschap) bevat een analyse van de totale factuur ten laste van de patiënt bij een klassieke ziekenhuisopname of een dagopname in 2019. Ook de evolutie sinds 2018 werd onderzocht. De studie gebeurt op basis van de patiëntenfacturen voor 2019 van de leden van de zeven grote ziekenfondsen. Tot vorig jaar gebeurde deze studie door de CM.

De IMA-barometer belicht enerzijds algemene tendensen en vergelijkt anderzijds de individuele ziekenhuizen. AZ Sint-Lucas doet het op nationaal niveau voor de meeste opnames duidelijk beter dan het gemiddelde en voor sommige opnames zelfs bij de 10 goedkoopste ziekenhuizen van België. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bevallingen. Voor bevallingen in een gemeenschappelijke kamer wordt door ons ziekenhuis een gemiddeld persoonlijk aandeel gevraagd van €133,32. Dit is de op één na laagste patiëntenfactuur. Ook voor bevallingen in een éénpersoonskamer situeren we ons bij de goedkoopste ziekenhuizen. Dr. Dirk Maes, algemeen directeur: “We zijn erg verheugd dat uit de analyse blijkt dat we onze missie als sociaal toegankelijk ziekenhuis ook in de praktijk brengen voor onze patiënten.”

Het bedrag dat de patiënt moet betalen, varieert van verblijf tot verblijf. Als de patiënt kiest voor een privékamer, kan de rekening hoog oplopen door kamersupplementen. Maar ook door supplementen die de patiënt kunnen worden aangerekend binnen de grenzen van de voorschriften van het ziekenhuis. De rekening van de patiënt hangt af van het type ingreep, maar ook van het ziekenhuis.

In 2019 betaalden alle patiënten samen 1,385 miljard euro bovenop de uitgaven van de ziekteverzekering. Dit zijn vooral ereloonsupplementen. De ereloonsupplementen per verblijf stegen opnieuw in vergelijking met het jaar voordien.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 15-oktober-2021.

Nu in Sint-Lucas

De Lijn voert werken uit aan het kruispunt ‘Duizend Vuren’ en omgeving

De spoorwerken aan Coupure Rechts en Begijnhoflaan verlopen volgens planning en zullen klaar zijn halverwege juli 2024. Tussen deze twee werven bevindt zich het kruispunt ‘Duizend Vuren’. Op dat kruispunt zijn de tramsporen en het wegdek ook aan vernieuwing toe. De Lijn voert daarom werken uit vanaf dinsdag 21 mei 2024 tot en met vrijdag 12 juli 2024 (onder voorbehoud). Door deze werken gelijktijdig uit te voeren, zorgen we ervoor dat lijn T4 (Gent UZ – Gentbrugge Stelplaats) vanaf deze zomer opnieuw haar normale traject kan bedienen.

Lees meer

AZ Sint-Lucas Gent behaalt prestigieuze Eusoma-accreditatie

AZ Sint-Lucas Gent is trots om aan te kondigen dat het de begeerde Eusoma-accreditatie heeft behaald, een erkenning die de Europese standaarden voor borstkankerzorg onderstreept. “Deze erkenning bevestigt onze status als coördinerende borstkliniek en weerspiegelt direct onze toewijding aan patiëntgerichte topzorg,” zegt Dr. Loobuyck, coördinator van de Borstkliniek.

Lees meer

Veilig fietsen begint met de #helmop

Op deze eerste Dag van de Fietshelm, een initiatief van de Hersenletsel Liga, benadrukken we als zorginstelling het cruciale belang van het dragen van een helm tijdens het fietsen en blikken we even terug op de resultaten van de succesvolle preventiecampagne die AZ Sint-Lucas begin dit jaar hield om haar medewerkers te sensibiliseren.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by