Zoveel mogelijk de beleving van een natuurlijke bevalling benaderen, dat is het doel van de gentle sectio. We zijn het eerste ziekenhuis in Gent dat ermee van start gaat.
Met de gentle sectio willen onze artsen en vroedvrouwen de bevalling zo ouder- en babyvriendelijk mogelijk laten verlopen. Dat doen we met een meer ‘natuurlijke’ aanpak bij een geplande bevalling met keizersnede. Zo is de partner van het begin tot het einde overal bij. De temperatuur in de operatiezaal is warmer dan bij een standaard ingreep en we beperken storende prikkels en omgevingsgeluid. Bij de bevalling verlagen we het operatiedoek zodat beide ouders hun baby geboren zien worden onder zachte leiding van de arts. Na een kort nazicht door de kinderarts leggen we de baby meteen huid-op-huid op de mama met een buideltop (doek die de baby omsluit). Sommige moeders geven al de eerste voeding. Moeder en baby blijven ook samen in de ontwaakzaal. Al die elementen zorgen voor een heel andere beleving dan bij een klassieke keizersnede.
"De gentle sectio is terecht in opmars: iets kouds en steriels wordt op deze manier warm en intiem, een affectieve gebeurtenis waar ouders naar kunnen uitkijken en aan kunnen deelnemen."- dr. Sandra Delanote gynaecoloog
We leverden de voorbije jaren veel inspanningen om vroeg huid-op-huidcontact bij een gewone bevalling te promoten en de baby snel aan de borst te leggen. Dat wordt zo aanbevolen door het WHO/UNICEF Baby Friendly Hospital Initiatieve (BFHI), het label dat we sinds 2010 hebben. Nu proberen we ook bij een keizersnede de ouders maximaal te betrekken bij de geboorte van hun kind.
Huisartsen spelen een sleutelrol in de opvolging van patiënten na heup- of knieprothesechirurgie. Om eventuele wondproblemen sneller en efficiënter op te volgen, introduceert HOST Ziekenhuisnetwerk Gent in samenwerking met de Huisartsenvereniging Gent de POWI Form: een digitale tool voor huisartsen om eenvoudig en veilig informatie te delen met de behandelende orthopedist.
Sinds kort beschikt onze parkeertoren over 72 laadpunten voor elektrische wagens. De laadinfrastructuur is daarmee het grootste aanbod op een ziekenhuisterrein in België. In tegenstelling tot de meeste andere laadpalen, rekenen we geen rotatietarief aan. Betalen kan met laadpas of mobiel via een QR-code. Met de laadpalen willen we vooral de toegankelijkheid voor de patiënten verhogen.
Een ziekenhuisopname? Een spoedgeval? Een doktersafspraak? Denk eraan je identiteitskaart en die van je kinderen mee te nemen naar het ziekenhuis.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen