Nu ook gentle sectio of 'vriendelijke' keizersnede in ons ziekenhuis

02 april 2021

Zoveel mogelijk de beleving van een natuurlijke bevalling benaderen, dat is het doel van de gentle sectio. We zijn het eerste ziekenhuis in Gent dat ermee van start gaat.

Met de gentle sectio willen onze artsen en vroedvrouwen de bevalling zo ouder- en babyvriendelijk mogelijk laten verlopen. Dat doen we met een meer ‘natuurlijke’ aanpak bij een geplande bevalling met keizersnede. Zo is de partner van het begin tot het einde overal bij. De temperatuur in de operatiezaal is warmer dan bij een standaard ingreep en we beperken storende prikkels en omgevingsgeluid. Bij de bevalling verlagen we het operatiedoek zodat beide ouders hun baby geboren zien worden onder zachte leiding van de arts. Na een kort nazicht door de kinderarts leggen we de baby meteen huid-op-huid op de mama met een buideltop (doek die de baby omsluit). Sommige moeders geven al de eerste voeding. Moeder en baby blijven ook samen in de ontwaakzaal. Al die elementen zorgen voor een heel andere beleving dan bij een klassieke keizersnede.

"De gentle sectio is terecht in opmars: iets kouds en steriels wordt op deze manier warm en intiem, een affectieve gebeurtenis waar ouders naar kunnen uitkijken en aan kunnen deelnemen."
- dr. Sandra Delanote gynaecoloog

We leverden de voorbije jaren veel inspanningen om vroeg huid-op-huidcontact bij een gewone bevalling te promoten en de baby snel aan de borst te leggen. Dat wordt zo aanbevolen door het WHO/UNICEF Baby Friendly Hospital Initiatieve (BFHI), het label dat we sinds 2010 hebben. Nu proberen we ook bij een keizersnede de ouders maximaal te betrekken bij de geboorte van hun kind.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 02-april-2021.

Nu in Sint-Lucas

Code oranje voor luchtweginfecties

Op dit moment is er een toename in respiratoire infecties, waaronder vooral een sterke stijging in het aantal griepgevallen. De overheid activeerde dan ook code oranje voor luchtweginfecties. Wij vragen aan bezoekers met respiratoire klachten om een chirurgisch masker te dragen.

Lees meer

Een positief initiatief voor de stad: de realisatie van een groot Gents ziekenhuis

AZ Sint-Lucas en AZ Jan Palfijn Gent hebben vandaag, donderdag 25 januari 2024, een intentieverklaring ondertekend om intens te gaan samenwerken.

Lees meer

Verkeershinder tijdens het lichtfestival

Van woensdag 31 januari tem. zondag 4 februari 2024 is het opnieuw Lichtfestival in Gent. Moet je in deze periode in AZ Sint-Lucas zijn, dan hou je best rekening met verkeershinder en vermijd je best de omgeving van de Dampoort.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by