Nu ook gentle sectio of 'vriendelijke' keizersnede in ons ziekenhuis

02 april 2021

Zoveel mogelijk de beleving van een natuurlijke bevalling benaderen, dat is het doel van de gentle sectio. We zijn het eerste ziekenhuis in Gent dat ermee van start gaat.

Met de gentle sectio willen onze artsen en vroedvrouwen de bevalling zo ouder- en babyvriendelijk mogelijk laten verlopen. Dat doen we met een meer ‘natuurlijke’ aanpak bij een geplande bevalling met keizersnede. Zo is de partner van het begin tot het einde overal bij. De temperatuur in de operatiezaal is warmer dan bij een standaard ingreep en we beperken storende prikkels en omgevingsgeluid. Bij de bevalling verlagen we het operatiedoek zodat beide ouders hun baby geboren zien worden onder zachte leiding van de arts. Na een kort nazicht door de kinderarts leggen we de baby meteen huid-op-huid op de mama met een buideltop (doek die de baby omsluit). Sommige moeders geven al de eerste voeding. Moeder en baby blijven ook samen in de ontwaakzaal. Al die elementen zorgen voor een heel andere beleving dan bij een klassieke keizersnede.

"De gentle sectio is terecht in opmars: iets kouds en steriels wordt op deze manier warm en intiem, een affectieve gebeurtenis waar ouders naar kunnen uitkijken en aan kunnen deelnemen."
- dr. Sandra Delanote gynaecoloog

We leverden de voorbije jaren veel inspanningen om vroeg huid-op-huidcontact bij een gewone bevalling te promoten en de baby snel aan de borst te leggen. Dat wordt zo aanbevolen door het WHO/UNICEF Baby Friendly Hospital Initiatieve (BFHI), het label dat we sinds 2010 hebben. Nu proberen we ook bij een keizersnede de ouders maximaal te betrekken bij de geboorte van hun kind.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 02-april-2021.

Nu in Sint-Lucas

De Lijn voert werken uit aan het kruispunt ‘Duizend Vuren’ en omgeving

De spoorwerken aan Coupure Rechts en Begijnhoflaan verlopen volgens planning en zullen klaar zijn halverwege juli 2024. Tussen deze twee werven bevindt zich het kruispunt ‘Duizend Vuren’. Op dat kruispunt zijn de tramsporen en het wegdek ook aan vernieuwing toe. De Lijn voert daarom werken uit vanaf dinsdag 21 mei 2024 tot en met vrijdag 12 juli 2024 (onder voorbehoud). Door deze werken gelijktijdig uit te voeren, zorgen we ervoor dat lijn T4 (Gent UZ – Gentbrugge Stelplaats) vanaf deze zomer opnieuw haar normale traject kan bedienen.

Lees meer

AZ Sint-Lucas Gent behaalt prestigieuze Eusoma-accreditatie

AZ Sint-Lucas Gent is trots om aan te kondigen dat het de begeerde Eusoma-accreditatie heeft behaald, een erkenning die de Europese standaarden voor borstkankerzorg onderstreept. “Deze erkenning bevestigt onze status als coördinerende borstkliniek en weerspiegelt direct onze toewijding aan patiëntgerichte topzorg,” zegt Dr. Loobuyck, coördinator van de Borstkliniek.

Lees meer

Veilig fietsen begint met de #helmop

Op deze eerste Dag van de Fietshelm, een initiatief van de Hersenletsel Liga, benadrukken we als zorginstelling het cruciale belang van het dragen van een helm tijdens het fietsen en blikken we even terug op de resultaten van de succesvolle preventiecampagne die AZ Sint-Lucas begin dit jaar hield om haar medewerkers te sensibiliseren.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by