Nu ook gentle sectio of 'vriendelijke' keizersnede in ons ziekenhuis

02 april 2021

Zoveel mogelijk de beleving van een natuurlijke bevalling benaderen, dat is het doel van de gentle sectio. We zijn het eerste ziekenhuis in Gent dat ermee van start gaat.

Met de gentle sectio willen onze artsen en vroedvrouwen de bevalling zo ouder- en babyvriendelijk mogelijk laten verlopen. Dat doen we met een meer ‘natuurlijke’ aanpak bij een geplande bevalling met keizersnede. Zo is de partner van het begin tot het einde overal bij. De temperatuur in de operatiezaal is warmer dan bij een standaard ingreep en we beperken storende prikkels en omgevingsgeluid. Bij de bevalling verlagen we het operatiedoek zodat beide ouders hun baby geboren zien worden onder zachte leiding van de arts. Na een kort nazicht door de kinderarts leggen we de baby meteen huid-op-huid op de mama met een buideltop (doek die de baby omsluit). Sommige moeders geven al de eerste voeding. Moeder en baby blijven ook samen in de ontwaakzaal. Al die elementen zorgen voor een heel andere beleving dan bij een klassieke keizersnede.

"De gentle sectio is terecht in opmars: iets kouds en steriels wordt op deze manier warm en intiem, een affectieve gebeurtenis waar ouders naar kunnen uitkijken en aan kunnen deelnemen."
- dr. Sandra Delanote gynaecoloog

We leverden de voorbije jaren veel inspanningen om vroeg huid-op-huidcontact bij een gewone bevalling te promoten en de baby snel aan de borst te leggen. Dat wordt zo aanbevolen door het WHO/UNICEF Baby Friendly Hospital Initiatieve (BFHI), het label dat we sinds 2010 hebben. Nu proberen we ook bij een keizersnede de ouders maximaal te betrekken bij de geboorte van hun kind.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 02-april-2021.

Nu in Sint-Lucas

Nieuwe reeks Helden van Hier: de MUG AZ Sint-Lucas Gent

Maak kennis met onze spoedartsen- en verpleegkundigen die uitrukken met de MUG op VTM vanaf 7 september om 20u35.

Lees meer

Hogere overlevingskans voor patiënten met borstkanker

Uit nieuwe cijfers van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) blijkt dat de overlevingskans van borstkankerpatiënten vijf jaar na de behandeling met ongeveer 3 procent is toegenomen. Het gaat over patiënten die de diagnose kregen tussen 2014 en 2018. De positieve trend is het gevolg van zowel medische innovatie als ­specialisatie.

Lees meer

Dubbelinterview met dr. Ruben en Walter Pauwels

De ene staat al met een been in zijn pensioen maar doet nog verder, de andere staat nog aan het begin van zijn carrière. We brachten gastro-enteroloog Walter Pauwels en cardioloog Ruben Pauwels, vader en zoon, samen voor een gesprek over geneeskunde.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by