De bestuursorganen van AZ Sint-Lucas Gent en het UZ Gent hebben hun akkoord gegeven voor een verregaande samenwerking om een gemeenschappelijk aanbod van gespecialiseerde zorg uit te bouwen. In eerste instantie zullen de teams van interventionele radiologie en pelviene oncologie samensmelten tot één team met een gezamenlijk zorgaanbod. Patiënten kunnen voor deze disciplines nog steeds terecht in beide ziekenhuizen.
'Complexe zorg zoals interventionele radiologie en pelviene oncologie vraagt een bijzondere expertise en grote investeringen in medische apparatuur', legt prof. Eric Mortier, gedelegeerd bestuurder van het UZ Gent, uit. 'Om hoogkwalitatieve zorg aan te bieden en verder uit te bouwen in beide ziekenhuizen, is een verregaande samenwerking tussen beide ziekenhuizen een logische stap.'
De teams van deze disciplines smelten samen tot geïntegreerde teams die op beide campussen werken.
Patiënten gaan voor de behandeling van een aandoening binnen interventionele radiologie en pelviene oncologie vaak naar het AZ Sint-Lucas Gent en het UZ Gent na doorverwijzing vanuit andere ziekenhuizen uit Oost- en West-Vlaanderen. Zij kunnen zich in de toekomst ook nog altijd rechtstreeks aanmelden in beide ziekenhuizen. Dirk Maes, algemeen directeur van het AZ Sint-Lucas, licht toe: 'We streven naar de beste zorg voor elke patiënt. Met deze samenwerking zorgen we ervoor dat een patiënt zo snel en efficiënt mogelijk geholpen wordt, waar die zich ook aanmeldt. Een optimale overdracht van medische informatie met respect voor de privacy is daarbij cruciaal.'
Op termijn zullen de geïntegreerde teams afspraken maken over welke behandelingen op welke campus doorgaan. De schaalvergroting laat toe om meer subspecialisaties te ontwikkelen.
Ook voor onderzoek zullen de teams van het AZ Sint-Lucas Gent en het UZ Gent in de toekomst samenwerken. Het gaat dan om de disciplines radiotherapie-oncologie, neurochirurgie, hoofd- en halschirurgie en thoracale oncologie. Door de combinatie van een gezamenlijk zorgaanbod en onderzoek willen beide ziekenhuizen samen een referentiecentrum worden in de vernoemde domeinen.
Als je daarvoor toestemming hebt gegeven, ontvang je sinds februari 2023 de ziekenhuisfacturen van AZ Sint-Lucas Gent via e-mail.
Als erkende coördinerende borstkliniek behandelt AZ Sint-Lucas Gent jaarlijks tussen 270 en 300 nieuwe patiënten met borstkanker. Hiermee staan we in de top-10 van de grootste borstklinieken van Vlaanderen.
Je hart verliezen aan AZ Sint-Lucas én Gent? Het overkwam o.a. Koen, Aurélie, Jos, Fatme en Justine. Tijdens en na de werkuren genieten ze van het bruisende stadsleven. Ze vertellen met veel passie over hun job en hun favoriete plek in de stad. Als medewerker van AZ Sint-Lucas sta je, net als het ziekenhuis, midden in ’t leven. Laat je inspireren door de verhalen en plekjes van de collega’s.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen