Verregaande samenwerking tussen AZ Sint-Lucas Gent en UZ Gent voor supraregionale zorgopdrachten

07 juni 2021

De bestuursorganen van AZ Sint-Lucas Gent en het UZ Gent hebben hun akkoord gegeven voor een verregaande samenwerking om een gemeenschappelijk aanbod van gespecialiseerde zorg uit te bouwen. In eerste instantie zullen de teams van interventionele radiologie en pelviene oncologie samensmelten tot één team met een gezamenlijk zorgaanbod. Patiënten kunnen voor deze disciplines nog steeds terecht in beide ziekenhuizen.

Samenwerking voor complexe zorg

'Complexe zorg zoals interventionele radiologie en pelviene oncologie vraagt een bijzondere expertise en grote investeringen in medische apparatuur', legt prof. Eric Mortier, gedelegeerd bestuurder van het UZ Gent, uit. 'Om hoogkwalitatieve zorg aan te bieden en verder uit te bouwen in beide ziekenhuizen, is een verregaande samenwerking tussen beide ziekenhuizen een logische stap.'

De teams van deze disciplines smelten samen tot geïntegreerde teams die op beide campussen werken.

Toegankelijke zorg voor de patiënt

Patiënten gaan voor de behandeling van een aandoening binnen interventionele radiologie en pelviene oncologie vaak naar het AZ Sint-Lucas Gent en het UZ Gent na doorverwijzing vanuit andere ziekenhuizen uit Oost- en West-Vlaanderen. Zij kunnen zich in de toekomst ook nog altijd rechtstreeks aanmelden in beide ziekenhuizen. Dirk Maes, algemeen directeur van het AZ Sint-Lucas, licht toe: 'We streven naar de beste zorg voor elke patiënt. Met deze samenwerking zorgen we ervoor dat een patiënt zo snel en efficiënt mogelijk geholpen wordt, waar die zich ook aanmeldt. Een optimale overdracht van medische informatie met respect voor de privacy is daarbij cruciaal.'

Op termijn zullen de geïntegreerde teams afspraken maken over welke behandelingen op welke campus doorgaan. De schaalvergroting laat toe om meer subspecialisaties te ontwikkelen.

Samenwerking voor onderzoek

Ook voor onderzoek zullen de teams van het AZ Sint-Lucas Gent en het UZ Gent in de toekomst samenwerken. Het gaat dan om de disciplines radiotherapie-oncologie, neurochirurgie, hoofd- en halschirurgie en thoracale oncologie. Door de combinatie van een gezamenlijk zorgaanbod en onderzoek willen beide ziekenhuizen samen een referentiecentrum worden in de vernoemde domeinen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 07-juni-2021.

Nu in Sint-Lucas

Nieuwe reeks Helden van Hier: de MUG AZ Sint-Lucas Gent

Maak kennis met onze spoedartsen- en verpleegkundigen die uitrukken met de MUG op VTM vanaf 7 september om 20u35.

Lees meer

Hogere overlevingskans voor patiënten met borstkanker

Uit nieuwe cijfers van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) blijkt dat de overlevingskans van borstkankerpatiënten vijf jaar na de behandeling met ongeveer 3 procent is toegenomen. Het gaat over patiënten die de diagnose kregen tussen 2014 en 2018. De positieve trend is het gevolg van zowel medische innovatie als ­specialisatie.

Lees meer

Dubbelinterview met dr. Ruben en Walter Pauwels

De ene staat al met een been in zijn pensioen maar doet nog verder, de andere staat nog aan het begin van zijn carrière. We brachten gastro-enteroloog Walter Pauwels en cardioloog Ruben Pauwels, vader en zoon, samen voor een gesprek over geneeskunde.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by