Vier leden van Ziekenhuisnetwerk Gent starten gesprekken over verregaande samenwerking

29 april 2022

De directies van het AZ Jan Palfijn Gent, het AZ Oudenaarde, het AZ Sint-Lucas en het UZ Gent onderzoeken de komende jaren op welke manier ze nog nauwer kunnen samenwerken dan ze nu al doen binnen het Ziekenhuisnetwerk Gent. Mogelijk leidt dat tot de oprichting van een ziekenhuisgroepering of een fusie. Alleen zo kunnen de vier ziekenhuizen het medisch aanbod verder op elkaar afstemmen en de zorg zo kwalitatief, toegankelijk en betaalbaar mogelijk houden met respect voor de meer dan 10.000 betrokken medewerkers en met de ambitie om de aantrekkelijkste zorgwerkgever van de regio te zijn.

Onderzoek gestart

Deze week gaven de raden van bestuur van de vier ziekenhuizen het mandaat aan de directies om een verregaande samenwerking te bekijken. Ze zullen onderzoeken in welke domeinen ze nog verder kunnen samenwerken en waar efficiëntiewinst te boeken is door in te zetten op kwaliteit en schaalvergroting.

Daarbij overwegen ze of een eenheid van vermogen tussen de verschillende ziekenhuizen wenselijk is. Het onderzoek kan uiteindelijk leiden tot een fusie of tot een ziekenhuisgroepering als tussenstap.

Samen met stakeholders

Een verregaande samenwerking tussen deze vier publieke en private, tweedelijns- en derdelijnsziekenhuizen is een uitzonderlijke oefening. In totaal gaat het over meer dan 3.000 bedden en meer dan 10.000 artsen en medewerkers, verspreid over 4 campussen in Gent en Oudenaarde.

De directies gaan nu op zoek naar experten die hen zullen begeleiden in dit onderzoeksproces. Ook interne en externe stakeholders zoals de vakorganisaties, artsen, medewerkers, patiëntenorganisaties en verwijzers zullen een belangrijke rol spelen. De ziekenhuizen nemen daarvoor hun tijd.

Ziekenhuisnetwerk Gent

Het Ziekenhuisnetwerk Gent is sinds 2020 een locoregionaal ziekenhuisnetwerk tussen het UZ Gent, het AZ Sint-Lucas Gent, het AZ Oudenaarde en het AZ Jan Palfijn Gent. De vier ziekenhuizen werken voor specifieke zorgtrajecten nu al onderling samen. In het netwerk wordt die samenwerking structureel verder uitgebouwd.

Schermafbeelding 2022 04 29 145516
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 29-april-2022.

Nu in Sint-Lucas

Welkom dr. Anne De Vits

Sinds 1 januari 2023 versterkt dr. Anne De Vits als all-round gynaecoloog ons team van gynaecologen.

Lees meer

Ontvang voortaan je factuur via e-mail

Als je daarvoor toestemming hebt gegeven, ontvang je sinds februari 2023 de ziekenhuisfacturen van AZ Sint-Lucas Gent via e-mail.

Lees meer

Borstkliniek AZ Sint-Lucas een van grootste borstklinieken met erkenning sinds 2005

Als erkende coördinerende borstkliniek behandelt AZ Sint-Lucas Gent jaarlijks tussen 270 en 300 nieuwe patiënten met borstkanker. Hiermee staan we in de top-10 van de grootste borstklinieken van Vlaanderen.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by