Als je kampt met overgewicht kan ons multidisciplinair team je helpen in de begeleiding naar vermagering, al dan niet met medicatie of een chirurgische ingreep.
Obesitas is een medische aandoening die wordt gekenmerkt door een overmatige ophoping van vet in het lichaam, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het wordt vaak gedefinieerd aan de hand van de Body Mass Index (BMI), waarbij een BMI van 30 of hoger wordt beschouwd als obesitas.
Obesitas kan verschillende oorzaken hebben, waaronder genetische factoren, ongezonde voeding, gebrek aan lichaamsbeweging en bepaalde medische aandoeningen. Het is belangrijk om deze factoren te begrijpen, omdat ze allemaal bijdragen aan de complexiteit van obesitas en de aanpak ervan.
Obesitas is meer dan alleen een getal op de weegschaal, het heeft invloed op je gezondheid en kwaliteit van leven. Door bewust te kiezen voor gezonde voeding en voldoende beweging, kun je werken aan een gezonder gewicht en een gezonder en fitter leven. Met ons multidisciplinair traject ondersteunen wij een langetermijnvisie. We proberen duurzame gewoontes te vormen, waardoor je een gezonde actieve levensstijl aanneemt, die essentieel is om een gezond gewicht te behouden op de lange termijn.
Obesitas kan leiden tot veel verschillende gezondheidsproblemen, waaronder:
Een eenvoudige manier om te bepalen of iemand obesitas heeft, is met de Body Mass Index (BMI), de verhouding tussen lengte en gewicht. Je kan jouw BMI makkelijk zelf berekenen aan de hand van je lengte (in m) en gewicht (in kg): BMI = gewicht/lengte².
Een andere veelgebruikte meetmethode is de middelomtrek waarbij de lichaamsomtrek ter hoogte van de navel wordt gemeten. Vanaf 88cm bij de vrouw en 102cm bij de man is er sprake van obesitas en een sterk verhoogd risico op onder andere hart- en vaatziekten.
Een multidisciplinaire aanpak bij obesitas is belangrijk omdat obesitas een complex probleem is dat verschillende factoren omvat, zoals lichamelijke, emotionele en sociale aspecten.
We voorzien eerst een kennismakingsgesprek bij de obesitascoördinator. Tijdens dit gesprek maken we een schets van jouw persoonlijke situatie met aandacht voor dieetgeschiedenis, huidig voedingspatroon, huidige levensstijl, enzovoort. Je krijgt info over het multidisciplinair traject dat loopt bij ons in het ziekenhuis en we bekijken ook of er vanuit de patiënt vraag is naar aanvullende medicatie of heelkunde.
In samenspraak starten we het conservatieve niet-heelkundig traject (ReFit) op, met multidisciplinaire benadering:
Als je obesitaschirurgie overweegt, en ervoor in aanmerking komt, voorzien we een afspraak bij de chirurg. Voor we een bariatrische ingreep kunnen inplannen, doorloop je een voortraject. Na het gesprek met de chirurg, heb je ook een intakegesprek bij de diëtist en de psycholoog. Je gaat ook langs bij de endocrinoloog om onderliggende hormonale oorzaken van overgewicht uit te sluiten en te screenen naar eventuele al aanwezige complicaties van obesitas . We plannen ook altijd een preoperatieve evaluatie bij de gastro-enteroloog met gastroscopie en echo abdomen.
De resultaten van het voortraject bespreken we op het multidisciplinair overleg en als het mogelijk is, keuren we je goed voor heelkunde. Daarna plannen we de ingreep en starten we een nauwgezette multidisciplinaire opvolging op voor na de operatie.
Het centrale aanspreekpunt van het obesitasteam is onze obesitascoördinator Eveline van de Voorde. Ze is aanwezig op maandag en woensdag.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen