24-uurs bloeddrukmeting

Als je last hebt van hoge bloeddruk of hypertensie kan je arts adviseren om een registratie gedurende 24 uur van de bloeddruk te maken.

Bij een 24-uurs bloeddrukmeting wordt de bloeddruk gedurende 24 uur geregistreerd in de thuissetting. Het toestel verricht overdag automatisch een meting elke 20 minuten, ’s nachts eenmaal per uur.

Een 24-uurs bloeddrukmeting is nuttig in de volgende omstandigheden:

  • Voor de diagnose van hoge bloeddruk: je arts vermoedt dat je last hebt van hoge bloeddruk, en wenst een uitgebreide registratie voor de diagnose.
  • Voor de opvolging van je bloeddruk onder therapie: er is recent medicatie opgestart voor hoge bloeddruk en je arts wenst de bloeddruk na opstart van therapie te kennen, evenals de schommelingen doorheen de dag.

Je zal een afspraak krijgen om de bloeddrukmeter op te halen. De bloeddrukmeter zal door de verpleegkundige worden aangepast ter hoogte van de bovenarm. Vervolgens zal deze automatisch registraties maken gedurende de tijd dat je het toestel draagt. Bij het opblazen van de meter kan dit een lichte spanning ter hoogte van de bovenarm veroorzaken. Om die reden worden ’s nachts minder metingen verricht. Je mag met het toestel al je activiteiten uitvoeren. Contact met water is evenwel niet toegestaan.

De dag nadien breng je het toestel terug naar het ziekenhuis. Het toestel zal worden geanalyseerd en je arts zal de resultaten met je bespreken. Als het nodig is, zal de medicamenteuze therapie worden bijgestuurd.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 01-juni-2022.

Hart- en vaatziekten

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by