Behandeling van Colitis Ulcerosa

Zoals je hier kunt lezen, is de oorzaa van Colitis Ulcerosa nog niet goed gekend. Een behandeling die je definitief geneest, is dan ook niet mogelijk. Wel zijn er behandelingen gekend om je levenskwaliteit te verbeteren en de ziekte te onderdrukken. Welke medicatie je krijgt, hangt af van de ernst van de ontstekingen en het gedeelte van de darmen dat ontstoken is. Soms is het nodig medicatie langere tijd te gebruiken, ook als je geen klachten hebt. Dit is van belang om een opstoot te voorkomen.

We kunnen een onderscheid maken tussen topische (plaatselijke) en systemische (algemene) behandelingen. Wanneer de Colitis zich bijvoorbeeld beperkt tot het rectum, kan de arts suppo's of lavementen voorschrijven die plaatselijk werken.

De meest voorkomende medicijnen zijn:

Milde ontstekingsremmende medicatie

 • 5 ASA preparaten: bv. Mesalazine (Pentasa®, Colitofalk®, Claversal®). Remmen de ontstekingen in de darm en kunnen soms nieuwe opstoten voorkomen.

Krachtige ontstekingsremmers

 • Corticosteroïden: bv. Prednisolone®en Medrol® of Entocort®, Budenofalk® en Clipper® (de laatste drie zijn eerder lichtere corticosteroïden). Worden voor een kortere periode voorgeschreven bij acute aanvallen. Ze remmen de ontsteking in de darm, maar hebben daarnaast ook mogelijke bijwerkingen. Hierdoor kunnen deze niet als onderhoudsmedicatie gebruikt worden. Corticosteroïden worden oraal ingenomen of als lavement toegediend.

Afweeronderdrukkende medicatie

 • Immunosuppressiva: bv. Azathioprine (Imuran®), 6-Mercaptopurine (Puri-Nethol®), Ledertrexaat® en Ciclosporine®. Dit zijn medicijnen die je afweersysteem onderdrukken, waardoor er minder ontstekingsreacties ontstaan.

Anti-TNF

 • bv. Remicade®, Humira® en Simponi®. Speciale groep van afweeronderdrukkende medicatie die de ontstekingsmolecule TNF blokkeert, die een belangrijke rol speelt in het afweerproces. Deze medicatie wordt via infuus op dagkliniek (Remicade®) of thuis via subcutane injectie (Humira®) toegediend.

Anti-integrine

 • bv. Entyvio®. Deze medicatie zorgt er voor dat er geen nieuwe ontstekingscellen in de darmwand kunnen binnendringen. Dit werkt lokaal in de darm, waardoor het minder invloed zal hebben op je globale weerstand. Deze medicatie wordt via een infuus op dagkliniek toegediend. Indien je lichaam niet of onvoldoende reageert op deze medicatie kan het in zeldzame gevallen noodzakelijk zijn dat men via een operatie de dikke darm moet verwijderen. Meestal wordt hierbij met het laatste stuk van de dunne darm een nieuwe endeldarm gemaakt (=pouch).

Tips

 • Neem medicatie in zoals voorgeschreven door je arts.
 • Je kunt de ernst van de klachten proberen te verminderen door:
  • te stoppen met roken: hierdoor vermindert vaak het aantal en de ernst van de opstoten.
  • te zorgen voor voldoende ontspanning: stress kan een opstoot veroorzaken.
  • voldoende te drinken en gezond te eten. Zo stimuleer je een gezonde spijsvertering.
 • Bij krampen mag je Buscopan® innemen, in overleg met je arts.
 • Bij diarree mag je Imodium® innemen, in overleg met je arts. Dit neemt de oorzaak echter niet weg.
 • Wanneer je je algemeen onwel voelt, mag je pijnstillers op basis van paracetamol innemen bv. Dafalgan®.
 • Vermijd ontstekingsremmers (NSAID’s bv. Ibuprofen®, Voltaren®, Diclofenac®, Nurofen®, Aspirine®, …). Deze hebben als bijwerking dat ze voor ernstige maag-darmklachten kunnen zorgen en dus ook een opstoot van Crohn kunnen uitlokken.
 • In geval van een vermoeden van een opstoot (bv. buikpijn, diarree of bloedverlies) of bij koorts neemt je het best zo snel mogelijk contact op met jouw behandelende arts.
 • Zwangerschap is zeker mogelijk, maar overleg en plan dit tijdig met uw arts.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 03-december-2020.

Inflammatoire darmziekten (IBD)

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by