Bij ernstig OSAS (obstructief slaapapneusyndroom) is CPAP-therapie aangewezen. CPAP staat voor continuous positive airway pressure. Het CPAP–toestel bevat een pomp die de kamerlucht aanzuigt en onder lichte druk zet. De lucht onder positieve druk wordt via een verbindingsslang en een neusmasker (in sommige gevallen een neusmondmasker) in de luchtweg geblazen, waardoor die mooi open blijft en je gemakkelijker kunt doorademen tijdens je slaap. Daardoor slaap je beter en dieper, ben je overdag meer uitgerust en worden je hart, bloedvaten en hersenen minder belast door voldoende zuurstoftoevoer. De hedendaagse toestellen zijn compact, geluidsarm en eenvoudig in gebruik.
Voor je thuis gaat slapen met je CPAP–toestel krijg je op de consultatie longziekten informatie van de slaapverpleegkundige over je toestel en zoeken we naar het meest geschikte masker. Je krijgt ook nog een hoop nuttige tips mee over het gebruik van je toestel.
Misschien zie je tegen de behandeling op en vraagt slapen met het toestel enige aanpassing. Toch is het belangrijk om het alle kansen te geven en door te zetten. Als je vanaf het begin actief meewerkt heb je een grotere kans op slagen. Met vragen kun je tijdens de kantooruren altijd bij ons terecht. Als je het toestel regelmatig gebruikt merk je snel verbetering. Het kan dat je lichaam even moet aanpassen of je te veel slaapachterstand hebt opgebouwd waardoor de verbetering pas na enkele weken voelbaar is.
Afhankelijk van de ernst van je slaapapneu (OSAS) word je eventueel opgenomen in de conventie. De CPAP-therapie wordt grotendeels terugbetaald als er drie voorwaarden voldaan zijn:
De luchtbevochtiger is een apart reservoir dat rechtstreeks op het toestel past.
Reservoir vullen:
Ja. Een CPAP-toestel is een behandeling zonder genezing. Als je ermee stopt, komen de symptomen zoals snurken, apneu en vermoeidheid onmiddellijk terug.
Onderzoek heeft aangetoond dat weinig en onregelmatig gebruik niet efficiënt is. We herinneren je eraan om op tijd een afspraak te maken om je CPAP-toestel met toebehoren te laten controleren en het gebruik ervan te laten uitlezen. Tijdens een consultatiemoment bij de arts evalueren we of de behandeling nog efficiënt is en of we aanpassingen moeten doen. Bij onvoldoende gebruik van het CPAP‑toestel wordt de terugbetaling slechts éénmalig verlengd voor drie maanden. Blijft je gebruik verder ontoereikend, dan verlies je het CPAP‑toestel en recht op terugbetaling.
Bij eventueel toiletbezoek hoef je enkel de start/stop toets van het toestel in te drukken. Zodra de luchtstroom afgenomen is, koppel je de slang van het masker. Na je toiletbezoek koppel je de slang terug aan het masker. Adem gewoon in het masker of duw de start/stop toets terug kort in. De ingestelde druk komt na enkele seconden terug.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen