Wat is een CT of CT-scan?

Met de CT-scanner (Computer Tomografie) maken we beelden van dwarsdoorsneden van het lichaam. Je ligt op een onderzoekstafel die we door een brede ring schuiven. De ring is aan de voor- en achterkant open. Hierin zit een röntgenbuis die om je heen draait en röntgenstralen uitstuurt. Die worden aan de andere kant van het lichaam weer opgevangen, waardoor de computer een beeld kan maken.

Tijdens het onderzoek blijf je alleen in de ruimte met de CT-scanner. De verpleegkundige of technoloog ziet je vanuit de bedieningsruimte. Het is belangrijk dat je tijdens het hele onderzoek stil ligt. Bij het scannen vragen we je via de luidspreker om jouw adem even in te houden.

Doel van het onderzoek

Een CT-scan geeft de inwendige organen en weefsels in het onderzochte gebied in verschillende richtingen weer.

Hoe bereid ik me het best voor?

  • Het onderzoek verloopt vlotter als je kledij draagt die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken.
  • Draag geen juwelen.
  • Als het mogelijk is dat je zwanger bent of als je overgevoelig bent aan jodium of geneesmiddelen, meld dit dan zeker voor de start van het onderzoek.

Afhankelijk van het soort CT-onderzoek is er soms een specifieke voorbereiding nodig. We brengen je hiervan vooraf op de hoogte.

Verloop van het onderzoek

Na je inschrijving aan de kiosk in straat 60, ga je naar de dienst medische beeldvorming in straat 21 en meld je je aan bij het secretariaat. Na registratie ga je naar de wachtzaal die wij jou toewijzen. De verpleegkundige of technoloog haalt je op uit de wachtzaal en begeleidt je naar een kleedkamer.

Afhankelijk van het lichaamsdeel dat we onderzoeken kleed je je gedeeltelijk uit. Breng geen metalen voorwerpen mee in de onderzoeksruimte, zoals muntstukken, uurwerken, bankkaarten, haarspelden …

In de onderzoeksruimte neem je plaats op een verplaatsbare tafel. We maken eerst een overzichtsopname en plannen dan één of meerdere beeldenreeksen die we aansluitend uitvoeren. Tijdens het onderzoek verschuift de tafel waarop je ligt door de ring van de CT-scanner. Een CT-onderzoek duurt gemiddeld 15 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kleed je je opnieuw aan. De verpleegkundige of technoloog bekijkt of de opnames technisch in orde zijn en bespreekt met de radioloog of verder onderzoek moet plaatsvinden. Als de opnames in orde zijn mag je de dienst verlaten.

De radioloog kan het resultaat van het onderzoek niet meteen meedelen. Hij vergelijkt de beelden ook vaak met voorgaande onderzoeken in uw dossier. We bezorgen het uiteindelijke resultaat aan de aanvragende arts en/of uw huisarts.

Als er specifieke nazorg nodig is, brengen we je hiervan op de hoogte.

Hoe maak ik een afspraak?

Dit onderzoek gebeurt enkel op afspraak. Jij of je arts neemt contact op met de dienst medische beeldvorming. Je arts voorziet een voorschrift met daarop het onderzoek en de reden waarom dit moet gebeuren. Breng dit voorschrift mee, anders kunnen we het onderzoek niet uitvoeren.

Ga bij aankomst in het ziekenhuis altijd eerst met je identiteitskaart langs de centrale inschrijving in straat 60, voor je naar de dienst medische beeldvorming komt.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 26-november-2020.

Medische beeldvorming (radiologie)

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by