CT-scan van het hart

Op deze pagina

Een CT-scan van het hart is een röntgenonderzoek, waarbij er meerdere foto’s van heel fijne doorsneden van het hart gemaakt worden die nadien door een computer gereconstrueerd worden tot een volledig beeld van het hart.

Waarom dit onderzoek?

Een CT-scan is een snelle en effectieve methode om het hart en deelstructuren van het hart beter in beeld te brengen. Het is een snel en vlot beschikbaar onderzoek. Er wordt tijdens het onderzoek een contrastmiddel toegediend, dus het is heel belangrijk om aan je arts te melden of je een gekende allergie aan contrastmiddelen of eventuele nierproblemen hebt. Jouw arts zal dit bij het inplannen van het onderzoek ook vragen.

Verloop

Het onderzoek wordt voor je ingepland op de dienst radiologie. Je zal een infuus krijgen omdat er een beetje contrastmiddel toegediend zal worden tijdens de scanner, om de bloedvaten mooi duidelijk te maken. Nadien zal je door een verpleegkundige op de scantafel geïnstalleerd worden. De scanner zelf is een korte ronde holle buis. De tafel waarop je ligt wordt in deze buis opgeschoven tot je borstkas midden in de buis gepositioneerd is. Je kunt blijven communiceren met de verpleegkundige. Aangezien het maar een korte buis betreft, hebben slechts weinig mensen last van claustrofobie bij een gewone CT-scan. Het nemen van de scan zelf neemt heel weinig tijd in beslag. Het is wel belangrijk dat je goed stil ligt en ook je adem even kan inhouden, om mooie beelden te bekomen.

Voorbereiding

Er zal voor jou een infuus geplaatst worden door de verpleegkundige. Wanneer de scanner dient om je kransslagaderen (coronairen) in beeld te brengen, streven we naar een mooie, rustige hartfrequentie van om en bij de 60 slagen per minuut. Op die manier kunnen storende bewegingen van het hart op de foto’s vermeden worden. Als je hartslag hoger is, krijg je een lage dosis van een betablokker (medicatie) toegediend, deze zal tijdelijk je hartslag wat verlagen. Je arts zal bij de planning van het onderzoek nagaan of je in aanmerking komt voor een betablokker.

Nazorg

Na het onderzoek wordt het infuus verwijderd. Je functioneert normaal. Wanneer er een betablokker toegediend is, kun je eventueel voelen dat de bloeddruk wat lager is. Als je je niet goed voelt na het onderzoek mag je zeker niet met de wagen te rijden, maar normaal gezien wordt de lage dosis betablokker goed verdragen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 30-mei-2022.

Hart- en vaatziekten

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by