Diepe hersenstimulatie

Met diepe hersenstimulatie of deep brain stimulation (DBS) remmen we via een elektrode in de hersenen de storende hersenactiviteit af. Dat zorgt voor een belangrijke verlichting van de symptomen bij een aantal neurologische aandoeningen.

Deep brain stimulation passen we meestal toe bij een bewegingsstoornis in het kader van de ziekte van Parkinson, bij essentiële tremor, bij dystonie of het syndroom van Gilles de la Tourette.

Tijdens de ingreep brengen we een heel fijne elektrode aan in een diepe kern centraal in de hersenen. Wanneer dit gebied van de hersenen elektrisch gestimuleerd wordt, kan dit een positief effect hebben op abnormale bewegingen. We brengen de elektrode met millimetrische nauwkeurigheid aan via een klein gaatje in de schedel. Daarbij gebruiken we allerlei technieken om de exacte plaats zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. Meestal brengen we zowel in de linkerhersenhelft als in de rechterhersenhelft een elektrode aan. In een tweede fase van de ingreep worden de geplaatste elektrodes verbonden met een onderhuidse neuro-pacemaker.

Niet iedereen komt in aanmerking voor zo'n operatie, daarom voeren we een zeer grondige screening uit bij mogelijke kandidaten.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 18-januari-2023.

Neurochirurgie

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by