Bij deze test brengen we de huid in contact met een bepaalde stof om een huidreactie uit te lokken en zo een eventuele allergie te bevestigen.

Verloop

Bij de huidpriktest brengen we een druppel vloeistof met een bepaald allergeen (de stof die een allergische reactie opwekt) aan op de huid van je onderarm. Dat doen we zowel links als rechts. Met een klein naaldje prikken we een heel klein beetje vloeistof door de huid. Na een paar minuten kan er een bultje ontstaan en kan de huid rood worden en jeuken. Na 15 tot 20 minuten leest de dokter de resultaten af en weten we of er een allergie is voor één van de toegediende stoffen.

De allergenen waarmee we testen zijn o.a. huisstofmijt, schimmel, hond, kat, gras- en boompollen en kruiden. Meestal gebruiken we extracten voor de testen, maar we kunnen ook verse producten gebruiken. Het voordeel is dat deze testen gevoeliger zijn en we meer voedingsmiddelen kunnen nakijken.

Bij intradermale huidtesten wordt een héél kleine hoeveelheid van de stof in de huid gespoten. Op de plaats van het prikje kan jeuk, roodheid en zwelling optreden. Intradermale huidtesten kunnen informatie geven over het type overgevoeligheidsreactie: onmiddellijk of vertraagd.

Aandachtspunten

  • Voor testen met voeding vragen we je om van elk product een klein vers stukje mee te brengen. Voor vaste voeding volstaat een stukje van 1 op 1 cm, voor vloeistof volstaat 0,5 dl. De voeding mag niet gekookt zijn en elk stukje moet apart verpakt zijn.
  • Als je ook een afspraak hebt voor plaktesten, dan gebeuren de priktesten bij de laatste afspraak.
  • Je moet vijf dagen op voorhand stoppen met antihistaminica en minstens vier weken op voorhand met ketotifen (Zaditen®).
  • We nemen geen allergietesten af tijdens de zwangerschap of borstvoeding.
  • Sommige medicatie kan de resultaten van de testen beïnvloeden. Verwittig je arts wanneer de afspraak gemaakt wordt als je één van de volgende middelen neemt:
    • Corticoïden
    • Antihistaminica: Zyrtec® (cetirizine), Xyzall® (levocetirizine), Aerius® (desloratadine), Claritine® (loratadine), Estivan® (ebastine), Fenistil® (dimentideen), Zaditen® (ketotifen), Mizollen® (mizolastine), Telfast®, Allegratab® (fexofenadine), Atarax® (hydroxyzine), Rupatall® (rupatadine), Bellozal® (bilastine).
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 14-januari-2021.

Maag-, darm- en leverziekten

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by