Interlaminaire epidurale infiltratie

Afdeling: Pijncentrum

Op deze pagina

Een epidurale infiltratie is een inspuiting met corticoïden en een lokaal verdovende stof in de epidurale ruimte. Bij een interlaminaire infiltratie plaatsen we de naald in het midden van de rug en spreidt de medicatie naar beide zijden en over een aantal niveaus.

Wat is een epidurale infiltratie?

Een epidurale infiltratie is een inspuiting van cortisone in de epidurale ruimte. Dit is de ruimte rond het ruggenmerg en de zenuwen die uit het ruggenmerg komen.

Een epidurale infiltratie vermindert de ontsteking en de zwelling van de zenuwen in de epidurale ruimte. Daardoor verminderen de pijn en de tintelingen die veroorzaakt worden door ontsteking, irritatie en zwelling van de zenuw en weefsels errond.

De behandeling kan plaatsvinden ter hoogte van de nek (cervicaal), de borstkas (thoracaal) of de lage rug (lumbaal). In de lage rug kunnen we de epidurale ruimte ook aanprikken via transforaminale weg.

Voorbereiding

 • De behandeling gebeurt tijdens een korte dagopname.
 • Thuis mag je op de dag van de behandeling eten en drinken zoals gewoonlijk.
 • Je mag thuismedicatie en pijnstillers innemen zoals gewoonlijk met uitzondering van bloedverdunners.
 • Als je bloedverdunners inneemt, moet je dit op de consultatie en bij het inplannen van de behandeling melden. Aspirine mag je verder nemen. Andere bloedverdunners moet je een aantal dagen voor de behandeling stoppen. Volg het advies dat je krijgt nauwgezet.
 • Je moet geen nachtkledij of toiletgerief meebrengen.
 • Je mag de dag van de behandeling niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg ervoor dat iemand je naar huis kan brengen na de behandeling.
 • In de dagzaal en tijdens de behandeling is er geen bezoek toegestaan. Je begeleider kan intussen in de lounge of de cafetaria verblijven (gelijkvloers).
 • Als je op de dag van de behandeling koorts hebt of ziek bent, neem dan contact op met het secretariaat van het pijncentrum.
 • Röntgenstraling is schadelijk voor het ongeboren kind. Als je zwanger bent of een vermoeden daarvan hebt, meld dit dan aan de verpleegkundige of arts.
 • Ben je overgevoelig voor latex, jodium, pleisters, contrast- of verdovingsvloeistof, meld dit dan aan de verpleegkundige of arts.
 • We bergen je kledij en persoonlijke spullen op in een koffer aan het voeteneinde van je bed. De koffer blijft bij je. Breng zo weinig mogelijk spullen mee en vermijd grote handtassen zodat alles in de koffer past.
 • Als het echt nodig is, kan je ook gebruik maken van een locker. Hiervoor heb je een muntstuk van 1 euro of 2 euro nodig.

Inschrijving en opname

Schrijf je voor de behandeling in aan onze balies in straat 60. Neem zeker je de identiteitskaart mee en schrijf je in voor een dagopname in het pijncentrum. Volg de wegwijzers aan het plafond naar straat 79. Scan de QR-code op je patiëntenklevers ter hoogte van wachtzaal A en neem daar plaats.

Een verpleegkundige van het dagziekenhuis komt je halen uit de wachtzaal. In een afgescheiden opnamelokaal overlopen we samen met jou alle belangrijke medische zaken.

Vervolgens krijg je een bed met koffer in de opnamezaal. Bij een cervicale of thoracale epidurale trek je een operatiehemd aan dat sluit aan de achterkant. Je bh en broek mag je aanhouden. Bij een lumbale epidurale mag je al je kledij aanhouden. Je krijgt een infuus waarlangs we medicatie kunnen toedienen tijdens of vlak na de behandeling.

De behandeling

Bij het binnenkomen in de behandelzaal ontmoet je de behandelende arts en een pijnverpleegkundige. In deze zaal zie je een beeldscherm en een röntgenapparaat. Deze toestellen zijn soms nodig om de juiste behandelingsplaats te bepalen.

Voor infiltratie ter hoogte van de nek ga je zijdelings op de brancard zitten. Ook zwangeren prikken we zittend. Infiltratie ter hoogte van de borstwervels of in de lage rug gebeurt in buiklig op de behandeltafel.

De verpleegkundige ontsmet de huid met een koude bruinrode ontsmettingsstof. Vervolgens dient de arts de plaatselijke verdoving toe. Dat geeft een brandend, spannend gevoel dat snel weer wegtrekt. De arts prikt vervolgens de epidurale ruimte aan en infiltreert met cortisone: Depo-Medrol 40 mg of Dexamethasone 10 mg.

De procedure kan ondanks de plaatselijke verdoving een oncomfortabel gevoel teweegbrengen. Je kan een sterke druk ervaren. Blijf rustig stilzitten of stilliggen. Zeg wat je voelt maar beweeg niet.

Na de infiltratie leggen we een doucheverbandje aan. Je gaat vervolgens op je rug liggen op de brancard.

Na de behandeling

We brengen je terug naar de dagzaal waar we je vitale parameters (bloeddruk, hartslag) volgen. Als je je goed voelt, kun je na ruim een half uur het ziekenhuis verlaten. De rest van de dag doe je het best wat rustig aan.

Het kan zijn dat je een pijnlijke nek/rug hebt gedurende ongeveer twee dagen. Dit komt door de prik zelf en irritatie door de ingespoten cortisone. Vanaf de derde dag na de prik vermindert de pijn.

Op de dag van je behandeling mag je niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg dus dat iemand je naar huis kan brengen of neem het openbaar vervoer.

Wat te verwachten van de behandeling?

Het is erg moeilijk te voorspellen of de infiltratie jou zal helpen of niet. Over het algemeen is het zo dat patiënten met uitstralende pijnen beter reageren op de infiltraties in vergelijking met patiënten met enkel rugpijn. Hetzelfde geldt voor patiënten bij wie de pijn recent is ontstaan in vergelijking met patiënten die al lang pijn lijden. Patiënten die al langere tijd pijn hebben hebben mogelijk minder baat bij een epidurale infiltratie. Ook patiënten met anatomische afwijkingen kunnen hier minder goed op reageren.

Mogelijke neveneffecten

De procedure is over het algemeen veilig. Bij elke behandeling kunnen er echter mogelijke nevenwerkingen en complicaties zijn.

De meest voorkomende bijwerking is pijn. Dat is tijdelijk en verdwijnt na enkele dagen.

Mogelijke bijwerkingen van cortisone zijn: blozen, zweten, hartkloppingen, emotionaliteit, kloppende hoofdpijn, verhoging van de bloeddruk en tijdelijk verhoogde bloedsuikerspiegel.

Lekkage van hersenvocht is een mogelijke complicatie. Dat kan hoofdpijn veroorzaken bij het rechtop komen. De arts ziet het lek tijdens de procedure en brengt je daarvan op de hoogte. De behandeling is extra vochtinname, bij voorkeur cafeïnerijke dranken zoals koffie en cola. Als de hoofdpijn blijft aanhouden, neem je best contact op met het pijncentrum.

Uitzonderlijk wordt een bloedvat geraakt waardoor een bloeding ontstaat. Dat is ongevaarlijk als je geen bloedverdunners inneemt of deze tijdig gestopt hebt.

Heel uitzonderlijk kan een bacteriële hersenvliesontsteking voorkomen. Dat is met antibiotica goed te genezen.

Zenuwschade is een ander zeer zeldzaam gevolg.

Hoeveel infiltraties zijn er nodig?

Doorgaans voeren we twee infiltraties uit met twee weken tussen. Bij verbetering na twee infiltraties, maar nog altijd lichte resterende pijn, kunnen we een derde infiltratie overwegen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 12-juli-2021.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by