Multiple sleep latency test (MSLT)

Afdeling: Longziekten

Met een multiple sleep latency test schatten we de ernst in van slaperigheid overdag.

We vragen je om aansluitend na het slaaponderzoek overdag minimaal vier dutjes te doen. Dit gebeurt met dezelfde apparatuur als tijdens het slaaponderzoek. We registreren de hersenactiviteit, de oogbewegingen en de spieractiviteit ter hoogte van de kin.

Met dit onderzoek kunnen we vaststellen of je inslaapt tijdens deze momenten en hoe snel dit gebeurt. Het type slaap dat wij waarnemen tijdens deze dutjes is essentieel om pathologische hypersomnie (een slaapstoornis waarbij je te veel slaap nodig hebt) vast te stellen.

Een MSLT heeft pas zin na een voorafgaande normale nachtrust van minimaal 6 uur. Daarom laten we dit bij voorkeur aansluiten bij de polysomnografie.

Tijdens het onderzoek ga je in een verduisterde en stille kamer op het bed liggen (niet in het bed) met het doel te slapen en dit minimaal 4 keer. Als je inslaapt, word je maximaal 30 minuten na het starten van deze slaapepisode gewekt. Tussen de dutjes met een interval van anderhalf uur, vragen we je om uit het bed te komen.

Koffie of andere cafeïnehoudende dranken zijn verboden tijdens het onderzoek. Ook medicatie (zoals slaapmedicatie, antidepressiva, antipsychotica, pijnmedicatie …) die een invloed hebben op de snelheid van inslapen en het type slaap, moet je stopzetten voor het onderzoek.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 15-december-2020.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by