De operatie

Bij een neuscorrectie of rhinoplastie kunnen we zowel een open als gesloten techniek gebruiken. Bij de open techniek maken we een kleine insnede onderaan de neus. Die insnede geneest doorgaans heel goed, zodat je er achteraf zo goed als niets meer van ziet. Bij de gesloten techniek gebeurt alles inwendig. We bespreken vooraf met jou welke techniek we gaan gebruiken.

Afhankelijk van de anatomie van de uitwendige neus gaan we kraakbeen of botweefsel gedeeltelijk verwijderen, herschikken of toevoegen. Op het einde van de ingreep plaatsen we uitwendig een kunstgipsje over de neusrug. Vaak combineren we de ingreep met een correctie van het neustussenschot of een verkleining van de neusschelpen. In die gevallen gebruiken we ook plaatjes of wieken.

Risico's

Zoals bij elke ingreep kunnen ook bij deze operatie complicaties optreden. Gelukkig zijn die zeldzaam en over het algemeen niet ernstig. De meest voorkomende complicatie is een bloeding. Die stopt meestal spontaan. In sommige gevallen moet je arts tussenkomen. Verder kan ook een infectie optreden waarvoor soms antibiotica nodig is.

Na de operatie

Na de ingreep verblijf je enige tijd in de ontwaakzaal waar je rustig wakker wordt. Na toestemming van de anesthesist brengen we je terug naar je kamer waar je zorgvuldig gevolgd wordt door de verpleegkundigen. Ze meten regelmatig je pols en bloeddruk en houden de operatiestreek in het oog.

De verpleegkundige deelt je mee wanneer je opnieuw water mag drinken. Tenzij anders afgesproken, blijf je één nacht in het ziekenhuis.

Nazorg

  • Vermijd snuiten de eerste week na de ingreep. Als het nodig is, mag je de neus wel afdeppen.
  • Vermijd zware inspanningen de eerste twee weken na de ingreep.
  • Beoefen geen contactsporten tot vier à zes weken na de ingreep.
  • We voorzien een afwezigheidsattest voor het werk tot twee weken na de ingreep.

De neus spoelen

Na de ingreep moet je je neus regelmatig spoelen met zout water. Verder moet je ook zalf aanbrengen in de neus om korstvorming te voorkomen. Het is mogelijk dat bij het spoelen vrijkomt uit de neus. Dat is normaal.

Als er tussen de spoelingen door aanhoudend bloedverlies optreedt, neem dan contact op met onze dienst.

Controleafspraken

Als er wieken werden geplaatst, verwijderen we die na één tot drie dagen. Plaatjes tegen het neustussenschot verwijderen we na één week. Daarvoor kom je naar de raadpleging. De insnede aan de binnenzijde van de neus sluiten we met oplosbare draadjes.

Resultaat

Na een drietal maanden kunnen we het eindresultaat beoordelen. Er zijn bij deze ingreep verschillende factoren die kunnen leiden tot een niet volledig voorspelbaar eindresultaat: dikte van de huid, stevigheid en geheugen van het kraakbeen, dikte van de benige contour en heling van de incisies. Gelukkig treedt er in de meeste gevallen een goede heling op en is er zelden een correctie nodig.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 27-april-2021.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by