Orale glucose tolerantie test (suikertest)

Afdeling: Laboratorium

Doel van de test

We onderscheiden twee vormen van suikerziekten:

  1. Diabetes mellitus (suikerziekte) is een stofwisselingsziekte, die ontstaat wanneer de alvleesklier te weinig of helemaal geen insuline produceert. Als de suikerspiegel stijgt, door het eten of drinken van suikerbevattende stoffen, zorgt insuline ervoor dat de bloedsuiker niet te veel stijgt. Als dat door een tekort aan insuline niet of onvoldoende gebeurt, blijft er te veel suiker in het bloed (te hoge bloedsuiker = hyperglycemie). We spreken dan van diabetes. Dit kunnen we gestandaardiseerd onderzoeken door de glucosespiegels te meten na inname van een vaste hoeveelheid suikerwater.
  2. Zwangerschapsdiabetes is een aandoening waarbij een zwangere vrouw tijdens de zwangerschap een hoge bloedsuikerspiegel ontwikkelt. Deze vorm van diabetes is een gevolg van de hormonale veranderingen die een zwangerschap teweegbrengt. Het lichaam wordt relatief ongevoelig voor insuline, waardoor het glucosegehalte kan stijgen. Als deze stijging te ver gaat, spreekt men van zwangerschapsdiabetes. In de meeste gevallen verdwijnt de insulineresistentie en herstelt het bloedsuikergehalte zich enkele dagen na de bevalling.
Diabetes mellitus (suikerziekte)

Verloop van de test

Neem bij het binnenkomen in het lab aan de automaat een volgnummer. Wacht tot het nummer op het scherm verschijnt en begeef je naar de aangeduide balie. Je wordt ingeschreven in ons labsysteem.

Er zijn 2 soorten suikertesten:

O’Sullivantest (korte suikertest)

Voor de O’Sullivantest hoef je niet nuchter te zijn. De screening glucose challenge test of O’Sullivan-test wordt uitgevoerd tussen 24 en 28 weken zwangerschap. Het gaat om het drinken van een oplossing met 50 gram glucose en het meten van bloedspiegels 1 uur later. Gedurende het uur mag je niets meer eten, 1 beker water drinken mag wel.

Kreeg je de glucoseoplossing voor de O’Sullivantest reeds mee van je gynaecoloog? Drink deze oplossing binnen de 5 minuten op en noteer het uur waarop je het uitgedronken hebt. Gedurende het uur mag je niets meer eten, 1 beker water drinken mag wel. Ten laatste 45 minuten na het uitdrinken, moet je je aanmelden in het lab. Wij schrijven je dan in in ons labsysteem. Juist 1 uur na het uitdrinken van suikerwater, wordt de bloedafname uitgevoerd.

OGT-test (lange suikertest)

Op de afgesproken dag moet je je nuchter aanbieden in het lab. Dit houdt in dat je de avond voordien vanaf 22u niet meer mag eten of drinken. Je wordt nuchter geprikt, nadien krijg je een glucoseoplossing te drinken, die je binnen de 5 minuten moet opdrinken. Daarna word je nog een aantal keren geprikt.

Tijdens beide testen is lichamelijke inspanning, roken en eten niet toegestaan. Je mag rustig iets lezen. Lig je liever plat, vraag dit gerust aan een van onze medewerkers. Er is internetverbinding in het ziekenhuis als je op je laptop wil werken.

Bijwerkingen

Als bijwerking van de test kun je misselijk worden. Als je het drankje overgeeft, verwittig dan de medisch secretaresse of de verantwoordelijke voor de bloedafname.

Afspraak nodig?

Wij vragen je om voor een OGT telefonisch een afspraak te maken met het secretariaat van het lab (tel. 09 224 64 45).

Voor een O’Sullivan-test hoef je geen afspraak te maken. Hiervoor kun je tijdens weekdagen tot 18 uur terecht in het lab, op zaterdag tot 12.00 uur. Zon- en feestdagen gesloten.

Bij elk bezoek in ons lab moet je je eerst inschrijven in straat 60.

Opvragen van je resultaten

Wij sturen de resultaten elektronisch door naar de voorschrijvende arts en desgewenst naar je huisarts. De artsen van het ziekenhuis kunnen 24 uur op 24 hun patiëntenresultaten consulteren. Je kunt de uitslag van het labonderzoek opvragen bij je arts en de resultaten zo met hem bespreken.

Brochure

Brochure Orale glucosetest (OGT)

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 28-maart-2024.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by