Repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie (rTMS)

Repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie (rTMS) is een behandeling die in sommige gevallen van oorsuizen (tinnitus) kan worden gebruikt. Bij rTMS wordt door een apparaat een magnetisch veld opgewekt dat bepaalde hersengebieden beïnvloedt. Zo proberen we de hersencentra die bij oorsuizen te veel activiteit vertonen minder actief te maken. Om deze magnetische velden op te wekken wordt een spoel ter hoogte van de schedel geplaatst.

Kandidaten voor rTMS

In de meeste gevallen volstaat het om bij oorsuizen patiënten in te lichten en gerust te stellen. Soms is medicatie of psychologische begeleiding nodig. Ook hoortoestellen kunnen oorsuizen doen verminderen. rTMS houden we voor moeilijk te behandelen oorsuizen.

Verloop van de behandeling

Voor we de behandeling starten is een uitgebreid klinisch en audiologisch onderzoek bij de NKO-arts vereist. We nemen de nodige gehoortesten af. Als je in aanmerking komt, zal rTMS opgestart worden in samenwerking met de dienst neurochirurgie. Voor de behandeling wordt een MRI-scan van de hersenen gemaakt. Meestal worden een tiental sessies gepland, die ongeveer 45 minuten duren. Verdere opvolging bij de NKO-arts wordt voorzien.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 16-oktober-2020.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by