Slaapendoscopie (Drug Induced Sleep Endoscopy of DISE) kan aangewezen zijn bij snurken of stoppen met ademen tijdens de slaap. Het is een kort onderzoek dat overdag in het operatiekwartier plaatsvindt.

Verloop van het onderzoek

Tijdens het onderzoek brengt de anesthesist (of slaapdokter) je in een lichte slaap. Terwijl je slaapt gaat de arts met een smalle, flexibele scoop (camera) langs de neus op zoek naar de plek waar de trilling of vernauwing in de keel zich voordoet. Hiervan wordt een korte video-opname gemaakt. Tijdens dit onderzoek lichten we ook de onderkin op om het effect van een mondbeugel op het snurken en stoppen met ademen na te bootsen.

Voor dit onderzoek moet je een zestal uur nuchter blijven. Het onderzoek zelf duurt maar 5 à 10 minuten. Een tweetal uur na het onderzoek kan je naar huis. Je mag die dag wel geen voertuig meer besturen.

Opvolging

Bij het inplannen van de slaapendoscopie wordt ook onmiddellijk de vervolgafspraak gemaakt, waar je samen met de arts de video-opname bekijkt, zodat je ziet wat er zich tijdens de slaap afspeelt in je keel. De arts zal je gericht advies geven over de mogelijke behandelingen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 29-januari-2021.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by