Als je last hebt van gehoorverlies door otosclerose, kun je kiezen voor een stijgbeugeloperatie of stapedotomie. Tijdens zo'n ingreep nemen we het bovenste gedeelte van de stijgbeugel weg en maken (manueel of met een laser) een kleine opening in de voetplaat. In de opening plaatsen we een piston, die we vasthaken aan het aambeeld. Daardoor geeft de gehoorbeentjesketen de trillingen van het geluid opnieuw beter door aan het slakkenhuis en kun je beter horen.
De operatie verloopt in de meeste gevallen via de gehoorgang. Om meer zicht te krijgen maken we eventueel net boven de gehoorgang een kleine insnede. Daarna maken we het trommelvlies los en tillen het op, waardoor het aambeeld en de stijgbeugel in zicht komen. We verwijderen het bovenste deel van de stijgbeugel. Met een laser maken we een gaatje in het onderste deel van de stijgbeugel (voetplaat) en plaatsen een kleine prothese (uit Titanium of Teflon) in het gaatje, die we aan het aambeeld vastmaken.
We openen het binnenoor dus kort, maar sluiten het meteen weer grotendeels af. Op het einde van de ingreep plaatsen we een verbandje en wiekje in de gehoorgang en sluiten we de insnede net boven de gehoorgang met enkele hechtingen. Tot slot leggen we een drukverband aan rond het hoofd.
Bij alle operaties kunnen complicaties optreden. Zo is er ook bij deze operatie een normaal risico op complicaties zoals een nabloeding en wondinfectie.
Omdat het binnenoor tijdelijk wordt geopend, kunnen duizeligheidsklachten optreden. De klachten zijn doorgaans van korte duur. Ook kan er door bv. een infectie blijvende schade aan het binnenoor ontstaan. Hoewel de kans op schade aan het binnenoor klein is (ongeveer 1%), is het beter bij verkoudheid of griep de operatie uit te stellen.
Omdat de smaakzenuw in het operatiegebied loopt, kan tijdelijk een veranderde smaak optreden. Hoewel naast de gehoorbeenketen ook de aangezichtszenuw in het middenoor te vinden is, blijkt de kans op schade daaraan als gevolg van deze operatie bijzonder klein.
Na de ingreep verblijf je enige tijd in de ontwaakzaal waar je rustig wakker wordt. Na toestemming van de anesthesist brengen we je terug naar je kamer waar je zorgvuldig gevolgd wordt door de verpleegkundigen. Ze meten regelmatig je pols en bloeddruk en houden de operatiestreek in het oog.
De verpleegkundige deelt je mee wanneer je opnieuw water mag drinken. Tenzij anders afgesproken, blijf je twee nachten in het ziekenhuis.
Om infecties te voorkomen moet je tweemaal per dag antibioticadruppels aanbrengen op het wiekje. Het kan gebeuren dat je het wiekje spontaan verliest. Het is dan best dat je het deel dat uit het oor is gekomen afknipt. Probeer het zelf niet terug te plaatsen, maar druppel wel verder.
Het is ook normaal dat het wiekje na de operatie wat bloederig is. Als er continu bloed uit het oor komt, neem je best contact op met onze dienst.
In veel gevallen verwijderen we het hoofdverband voor je naar huis gaat. Het kan ook zijn dat we daarvoor een aparte afspraak voorzien, enkele dagen na de ingreep.
Na een week kom je op controle voor het verwijderen van de hechtingen en de wiek. Een viertal weken na de ingreep kom je nog eens op controle. We verwijderen dan het resterende verband uit de gehoorgang.
Het definitieve resultaat kunnen we pas na een achttal weken beoordelen. In ongeveer 95% van de gevallen is verbetering van het gehoor te verwachten. Bij zo’n 4% zal het gehoor gelijk blijven en bij 1% kan het gehoor zelfs slechter worden.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen