Otosclerose is een aandoening waarbij op sommige plaatsen in het oor een abnormale botvorming plaatsvindt. Als dat dichtbij de stijgbeugel optreedt, kan het de beweging van de gehoorbeenketen beperken, wat kan leiden tot gehoorverlies.

Opbouw van het oor

Het oor bestaat uit het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Het buitenoor omvat de uitwendige gehoorgang en de oorschelp.

Het middenoor is een met lucht gevulde ruimte met de drie gehoorbeentjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel. In het middenoor zitten ook de de smaak- en aangezichtszenuw. Het trommelvlies is de grens tussen de gehoorgang en het middenoor.

De stijgbeugel vormt de toegang tot het binnenoor, dat de vorm heeft van een slakkenhuis en in nauwe verbinding staat met het evenwichtsorgaan. Het geluid wordt via het trommelvlies, de gehoorbeentjes, het binnenoor en de gehoorzenuw naar de hersenen geleid.

Otosclerose

Otosclerose (of otospongiose) is een progressieve aandoening waarbij er een soort ontkalking is van het bot rondom het slakkenhuis en een verhoogde botneerslag ter hoogte van de voetplaat, met fixatie van de stijgbeugel als gevolg. De voetplaat is de overgang van de gehoorbeentjesketen naar het slakkenhuis en geeft bij fixatie aanleiding tot een verminderd gehoor (geleidingsgehoorverlies).

Behandeling

Er zijn twee verschillende manieren om het gehoorverlies te verbeteren:

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-april-2021.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by