Omdat de wortels van de kiezen soms doorheen de bodem van de kaaksinus zitten, kan bij het verwijderen van een kies in de bovenkaak een verbinding tussen de mondholte en de sinus - die een neusbijholte is - ontstaan. Daardoor kan bij het snuiten lucht van de neus naar de mond ontsnappen, of kan er bij het drinken vloeistof vanuit de mond naar de sinus en vervolgens naar de neus lopen. Daarom moet deze verbinding met een kleine chirurgische procedure gesloten worden. Hierbij wordt wat tandvlees losgemaakt en met verschillende hechtingen over de holte vastgehecht.

Na de ingreep

Snuitverbod

Om geen druk op de wonde te zetten, mag je de eerste twee weken je neus niet snuiten. De neus opsnuiven kan wel. Daarnaast moet je niezen met open mond. Je mag tot 4 maal per dag je neus spoelen met een zoutoplossing. Bij neusverstopping is het aangewezen een neusspray te gebruiken.

Eten en drinken

Eten kan zodra de lokale verdoving is uitgewerkt. Ook drinken kan al op de dag van de ingreep. Nuttig geen warme dranken of voeding de dag van de ingreep, dit kan een nabloeding veroorzaken.

Spoelen en tandenpoetsen

Het is belangrijk de dag van de ingreep zeker niet te spoelen. Vanaf de eerste dag na de ingreep mag een mondspoelmiddel gebruikt worden en dit 2 maal per dag gedurende 7-10 dagen. Het is van belang de mond proper te houden, poets je tanden vanaf de eerste dag na de ingreep. Eventueel kun je een kleine zachte tandenborstel gebruiken in de buurt van de ingreep.

Pijn

Je arts schrijft je pijnstillende medicatie voor, gebruik deze zoals voorgeschreven. Na hoogstens enkele uren zal de lokale verdoving uitwerken. Neem de eerste pijnstiller best voor de verdoving uitwerkt.

Zwelling

Mogelijk gaan de lippen of kaak wat zwellen en blauw zien. Dit kan gepaard gaan met een beperking van de mondopening.
Om zwelling te beperken raden we aan de dag van de ingreep regelmatig een coldpack (omwikkeld met een doekje) tegen je wang te houden. Daarnaast is het aangeraden om de eerste dagen niet helemaal plat te liggen.

Nabloeding

Tot 24 uur na de ingreep kan een wonde in de mond nabloeden. Ga de eerste dag daarom zeker niet spoelen, ga ook zeker niet telkens uw speeksel uitspuwen. Als het bloeden uitgesproken of storend is, is het aangeraden om op een kompres of propere katoenen zakdoek te gaan dichtbijten gedurende minstens 30 minuten. Als de wonde hierna toch nog hevig blijft bloeden, neem je best telefonisch contact op met onze dienst.

Roken

Als je een actieve roker bent, is het ten zeerste aanbevolen de eerste dagen na de ingreep niet te roken om de genezing te bevorderen en infecties te voorkomen.

Hechtingen

Er wordt doorgaans gehecht met materiaal dat na 2 tot 3 weken spontaan verdwijnt. Afhankelijk van het gebruikte materiaal zal je arts je een controleafspraak geven voor het verwijderen van de hechtingen.

Contact opnemen

Bij het aanhouden van het gevoel van de lokale verdoving neem je best contact op met de dienst. Dit doe je ook als de pijn en/of zwelling na enkele dagen opnieuw toenemen of aanhouden zonder verbetering na 3-5 dagen. Andere alarmsymptomen zijn: toename van de mondopeningsbeperking, last of pijn bij het slikken, een slechte smaak in de mond of een algemeen ziektegevoel.

In deze gevallen kun je tijdens de dag met ons secretariaat contact opnemen op 09 223 31 93. Buiten de raadplegingsuren kun je het ziekenhuis contacteren op 09 224 61 11 en vragen te worden doorverbonden met de kaakchirurg van wacht.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 02-januari-2023.

Mond-, kaak- en aangezichtsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by