De neusamandel (adenoïd, of in de volksmond “poliep”) bevindt zich in het dak van de neus-keelholte, boven het zachte verhemelte. De neusamandel behoort tot het lymfekliersysteem dat helpt om ziekteverwekkers tegen te houden en onschadelijk te maken. Binnen het volledige afweersysteem heeft het een beperkte functie. De neusamandel is vooral bij kinderen aanwezig. Volwassenen hebben alleen bij uitzondering nog een neusamandel. Aanwezigheid van te veel ziekteverwekkers in de bovenste luchtwegen kan aanleiding geven tot een vergroting van de neusamandel.

Redenen om de neusamandel te verwijderen

  • Frequente verkoudheden, veroorzaakt door een infectie van de neusamandel.
  • Neusverstopping, snurken met apneu (OSAS), slechte eetlust.
  • Frequente middenooronstekingen of ophoping van vocht in het middenoor door verstopping van de buis van Eustachius.

Verloop van de operatie

De ingreep vindt plaats onder volledige verdoving. Het kind moet dus nuchter naar het ziekenhuis komen. Tijdens de operatie verwijdert de NKO-arts de neusamandel via de mond. Meestal kan het kind ’s middags naar huis. De eerste en tweede dag na de ingreep is het belangrijk om voldoende te drinken en zachte, koude of lauwe voeding te eten. Soms is het nodig om een pijnstiller te geven.

Complicaties

De eerste en tweede dag na de ingreep kan matige koorts optreden. Een zeldzame complicatie is een nabloeding. Hiervoor is een opname in het ziekenhuis nodig.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 17-mei-2021.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by