Op deze pagina

Bij een acute middenoorontsteking (otitis media acuta) treedt een infectie op van de trommelholte. Deze ontsteking verloopt over een korte periode, is erg pijnlijk en gaat vaak gepaard met koorts.

Oorzaken

Een acute middenoorontsteking ontstaat wanneer een virus of bacterie het middenoor besmet. Kinderen zijn hier extra gevoelig voor, omdat de buis van Eustachius (de verbinding tussen het middenoor en de neusholte) nog onvoldoende werkt. Daardoor is er een verminderde verluchting van de trommelholte. Ook allergieën, een vergrote neusamandel en sigarettenrook kunnen een zwelling van het slijmvlies van de buis van Eustachius veroorzaken.

Symptomen

Bij kleine kinderen gaat een acute middenoorontsteking vaak gepaard met koorts, onrustig gedrag en slecht slapen. Het gebeurt ook dat kinderen naar de oren grijpen. Typische symptomen bij volwassenen zijn hevige oorpijn en gehoorverlies, meestal tijdens of kort na een verkoudheid.

Behandeling

Onder de leeftijd van twee jaar wordt een acute middenoorontsteking in principe altijd met antibiotica behandeld. Verder zijn pijnstilling en koortswerende medicatie belangrijk. Als acute middenoorontstekingen zich frequent voordoen, kan het nodig zijn om een trommelvliesbuisje (diabolo) te plaatsen. Dit zorgt voor een kleine opening in het trommelvlies, zodat het middenoor wordt verlucht. Soms wordt dit gecombineerd met het verwijderen van de neusamandel. Een trommelvliesbuisje wordt spontaan uitgestoten na een periode van zes maanden tot een jaar.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 20-oktober-2020.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by