Als je een naaste verliest, brengt dat niet alleen heel wat emotie met zich mee maar ook vragen en praktische bezorgdheden. We willen je hierbij ondersteunen. In de brochure 'Na het overlijden' vind je informatie over ons rouwcentrum, de mogelijkheden tot afscheid, administratieve regelingen en hulp bij rouwverwerking.

Brochure Na het overlijden

Begroeting overledene

Om je naaste te begroeten, maak je telefonisch een afspraak. de medewerker van het rouwcentrum geeft je mee wanneer begroeting mogelijk is en noteert je afspraak. Het rouwcentrum is telefonisch bereikbaar via 09 224 61 58 (van maandag tot zaterdag van 8u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u, en op zondag van 8u30 tot 12u).

Openingsuren:

Een groet brengen kan, na afspraak, op deze uren:

 • Maandag – zaterdag: 10u30 tot 12u en van 13u30 tot 17u
 • Op dinsdag en donderdag open tot 19u
 • Zondag en feestdagen: van 10u30 tot 12u

Gelieve 15 min. voor sluitingstijd aanwezig te zijn.

Bereikbaarheid

Het rouwcentrum bevindt zich onder de parkeertoren, tegenover de bushalte.

Meer info over onze bereikbaarheid

Spirituele zorg en rituelen

Als je dat wilt, krijgt spirituele zorgverlening ook een plaats bij het afscheid nemen. Er zijn pastores verbonden aan het ziekenhuis die je graag ontmoeten. Wil je een gebed, ritueel of afscheidszegen? Contacteer de pastorale dienst via 09 224 52 15 of maak een afspraak via de medewerkers van het rouwcentrum.

De pastorale dienst staat ook in nauw contact met vertegenwoordigers van andere levensbeschouwingen. Als je graag een vertegenwoordiger van je eigen levensbeschouwing ontmoet, kan je dat dus ook aanvragen via de pastorale dienst. Zij regelen dat graag voor jou.

Het ziekenhuis staat voor persoonsgerichte zorg: we respecteren de individuele keuze van de overledene en zijn naasten. Daarom vragen we altijd naar de levensovertuiging en of je een bepaald ritueel wenst. We kunnen de begroetingsruimte ook aankleden met eventuele symbolen. Bespreek je wensen gerust met de medewerkers van het rouwcentrum. Verschillende uitvaartondernemers zijn gespecialiseerd in begrafenissen volgens de richtlijnen van je geloof.

Een rituele wassing voor moslims is dagelijks mogelijk na afspraak. Er is een afscheidsruimte beschikbaar tot 40 personen en er is een overdekte zone voor een ruimere groep personen.

Als de overledene wordt overgebracht naar het land van herkomst voor de begrafenis voorziet de arts een repatriëringsattest op de verpleegafdeling waar de overledene verbleef.

Spirituele zorg

Praktische info voor directe naasten

Iemand verliezen is een ingrijpende gebeurtenis. Bovendien word je als nabestaande geconfronteerd met veel praktische zaken die geregeld moeten worden. We zetten alvast de eerste stappen op een rijtje:

 • Contacteer een begrafenisondernemer om de crematie of begrafenis te organiseren. De begrafenisondernemer neemt ook vaak administratieve formaliteiten voor zijn rekening, zoals de aangifte van het overlijden bij de burgerlijke stand van de gemeente. Je kunt deze aangifte ook zelf doen. Het overlijden moet aangegeven worden bij de burgerlijke stand van de gemeente waar de persoon is gestorven en in de gemeente waar de begrafenis of crematie zal plaatsvinden.
 • Breng de bank van de overledene op de hoogte.
 • Stel eventueel een notaris aan. Hij gaat na of de overledene wilsbeschikkingen heeft nagelaten in een testament en geeft advies over de nalatenschap.
 • Verwittig de werkgever of de pensioendienst van de overledene.
 • Breng het ziekenfonds en zo nodig de verzekeringsmaatschappij(en) op de hoogte.
 • Bezorg een aangifte van overlijden aan de belastingen. De aangifte moet gebeuren in het belastingkantoor van de overledene.

Onze sociale dienst maakt je graag wegwijs in de administratieve procedures.

Sociale dienst

Voor begrafenisondernemers

Afhalen overledene:

 • Vanaf 8u30
 • Na afspraak

Aanbrengen overledene:

 • Buiten de openingsuren kun je 7d/7d na afspraak met het onthaal van het ziekenhuis op nummer 09 224 61 11 een overledene in het rouwcentrum binnenbrengen.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 27-oktober-2023.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by