Eierstokkanker of ovariumcarcinoom is een kwaadaardige aandoening van de cellen van de eierstok(ken). De ziekte wordt vaak pas in een later stadium ontdekt omdat de klachten in het begin vaag zijn: buikpijn, misselijkheid, vermoeidheid, problemen met de stoelgang …
De eierstokken ontwikkelen eicellen en maken vrouwelijke hormonen aan, zoals oestrogeen, progesteron, testosteron en androgeen. De hormonen hebben invloed op de seksualiteit, de secundaire geslachtskenmerken (ontwikkelen van haargroei en vrouwelijke vormen) en de menstruatiecyclus.
De eileider is een trechtervormig orgaan dat zich met het brede eind over de eierstokken heen buigt en met het smalle uiteinde in de baarmoeder uitkomt. De eileider vervoert de eicel of embryo naar de baarmoeder. In de eileider vindt ook de bevruchting plaats.
De eierstokken liggen in de buikholte, wat ervoor zorgt dat er meestal weinig klachten zijn en we de kanker daardoor vaak pas in een laat stadium ontdekken. In een later stadium kunnen deze klachten voorkomen:
In ongeveer 10% van de vrouwen met eierstokkanker vinden we een erfelijke aanleg. Bij de meeste vrouwen met eierstkokkanker doen we daarom een erfelijkheidsonderzoek. Dat gebeurt op de tumor en in het bloed.
De twee belangerijkste vormen van erfelijke aanleg zijn:
We zoeken ook meer zeldzame vormen van genetische afwijkingen op in het bloed, zoals het RAD51C en RAD51D genmutatie. Veranderingen in deze genen geven een licht verhoogd risico op eierstokkanker. Er zijn ook andere erfelijke syndromen waarbij eierstokkanker voorkomt, zoals Peutz-Jeghers syndroom, Li-Fraumeni syndroom of Cowden syndroom.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen