Op deze pagina

Bij een middenooreffusie (secretoire otitis media) ontstaat een opstapeling van vocht of slijm in de trommelholte. Dit kan zowel bij kinderen als volwassenen optreden.

Oorzaken

De opstapeling van vocht in het middenoor wordt veroorzaakt door een slecht werkende buis van Eustachius. Deze buis vormt de verbinding tussen de neus en het middenoor. Kinderen zijn extra gevoelig voor een middenooreffusie, omdat de buis van Eustachius nog niet volgroeid is. Bijkomende oorzaken van een verminderde verluchting van de trommelholte zijn verkoudheden, allergieën, een vergrote neusamandel en blootstelling aan sigarettenrook.

Symptomen

Tekenen van een middenooreffusie zijn gehoorverlies en een drukgevoel in het oor. Kinderen met een effusie gaan vaker vragen om dingen te herhalen of willen dat de TV luider staat. Soms komt een middenooreffusie aan het licht door een vertraagde taal- of spraakontwikkeling.

Behandeling

Vaak verdwijnt een middenooreffusie spontaan. Daarom wordt meestal een vervolgafspraak gepland bij een arts om de evolutie op te volgen. Als de effusie over een periode van een tweetal maanden niet spontaan opklaart, kan het nodig zijn om trommelvliesbuisjes (diabolo’s) te plaatsen. Deze ingreep wordt bij kinderen soms gecombineerd met het verwijderen van de neusamandel.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 20-oktober-2020.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by