Wat is schaamlipkanker?

Bij schaamlipkanker (of vulvacarcinoom) ontstaat er een kwaadaardig gezwel ter hoogte van de vrouwelijke geslachtsorganen. We noemen het ook wel vulvakanker omdat het niet alleen op de schaamlippen, maar ook op andere delen van de vulva (=uitwendige geslachtsorganen) kan voorkomen. Het kan ontstaan op de binnenste of buitenste schaamlippen, de clitoris, de overgang van schaamlippen naar vagina of de overgang van schaamlippen naar de anus.

Schaamlipkanker ontstaat meestal uit een VIN (Vulvaire intra-epitheliale neoplasie) of Lichen sclerose. VIN is een huidafwijking die vaak veroorzaakt wordt door het humaan papilloma virus. Door een aanhoudende infectie met het HPV raken de cellen van de schaamlippen verstoord. Als een VIN blijft aanhouden, kan dat kwaadaardig worden. Dat noemen we een invasieve tumor.

Lichen sclerose is een auto-immuunziekte tegen de huid van de vulva. Daardoor wordt de huid wit en hard. In zeldzame gevallen (5%) ontaard lichen sclerose in kwaadaardigheid.

Tot op heden is geen erfelijke factor aangetoond.

Symptomen

Vaak zijn jeuk en een wondje de eerste symptomen van vulvakanker. Pijn of een aanhoudend branderig gevoel in de vulvastreek bij het plassen, bloederige afscheiding en/of een voelbare zwelling zijn meestal de klachten die volgen op de eerste symptomen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 21-april-2021.

Gynaecologie en verloskunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by