Wat is een voedselallergie?

Voedselovergevoeligheid is een overdreven of abnormale lichamelijke reactie na het eten (of ander contact met) van een voedingsmiddel. Hierbij kan je allergieën en intoleranties onderscheiden. Er is sprake van een allergie als de abnormale reactie tegen een voedingsmiddel veroorzaakt wordt door het afweersysteem van het lichaam.

Lactoseintolerantie (melksuikerintolerantie) is bijvoorbeeld geen allergie. Hierbij verdraag je geen melk doordat melksuiker in de darm niet voldoende afgebroken wordt. De darmbacteriën breken de melksuiker dan af en hierbij ontstaat gas dat darmklachten veroorzaakt. Nazicht voor voedselintoleranties verloopt via de maag-darm-leverspecialist.

We maken een onderscheid tussen een primaire en secundaire voedselallergie. Bij een primaire voedselallergie word je bijvoorbeeld specifiek allergisch voor (bepaalde eiwitten in) pinda. Bij een secundaire voedselallergie of kruisallergie krijg je bijvoorbeeld naast je boompollenallergie ook allergische klachten (vaak jeuk en zwelling in de mond) bij het eten van sommige rauwe pit- en steenvruchten, noten, wortelen, soja … Nazicht voor voedselallergie verloopt via een allergoloog: je kunt terecht bij dr. Filip Triest of dr. Sarah De Schryver (voor kinderen).

Klachten

  • Jeuk en roodheid van de huid, netelroos (galbulten, urticaria).
  • Jeuk en zwelling in keel en/of mond.
  • Braken, buikpijn en krampen, diarree.
  • Kortademigheid, benauwdheid, piepende ademhaling, hoesten.
  • Onwel worden, bloedrukval, (neiging tot) bewustzijnsverlies.

Diagnose

We stellen diagnose van een voedingsallergie op basis van de klachten die optreden, bevestigd met een bloedonderzoek en/of huidtesten. Een provocatietest kan uitsluitsel geven.

Hoe nauwkeuriger de beschrijving van je klachten, hoe gerichter we de behandeling kunnen uitwerken:

  • Op welke voeding reageer je precies?
  • Welke klachten heb je na het eten hiervan?
  • Hoe lang duurt het voor de klachten optreden?
  • Heb je nadien dit voedingsmiddel nog gegeten en in welke vorm? Bijvoorbeeld onder verhitte of verwerkte vorm:
    • Allergieklachten in de mond na verse appel, maar geen probleem met appelmoes.
    • Allergieklachten in de mond na hazelnoot, maar geen probleem met hazelnootpasta.
  • Beschrijf de omstandigheden. Bijkomende factoren zoals ziekte, inspanning, alcohol, medicatiegebruik … kunnen een invloed hebben op de ernst en het tot stand komen van een allergische reactie.
  • Zijn er aanknopingspunten voor kruisallergieën?
    • Klachten van pollenallergie in het voorjaar (boompollen) of de zomer (onkruid- of graspollen).
    • Cannabisgebruik.
    • Latexallergie.

Weetjes

• Staak antihistaminica (allergietabletjes) altijd minstens 5 dagen voor de huidtesten.

• Bepaalde bloeddrukmedicatie (bètablokkers, ACE remmers) moet kortstondig onderbroken worden voor een provocatietest.

• Chronische buikpijnklachten zijn doorgaans niet het gevolg van een IgE-gemediëerde voedsel allergie.

• Neem bij het optreden van orale allergieklachten snel één tot twee antihistaminica onder de vorm van een smelttablet onder de tong.

Behandeling

Dankzij de diagnose kan je genuanceerd advies krijgen over welke voedingsmiddelen in welke vorm je moet vermijden. Het nodeloos mijden van voedingsmiddelen kan namelijk leiden tot een ongezond dieet en je levenskwaliteit verminderen.

Bij een risico op ernstige allergische reacties (anafylaxie) moet je altijd een adrenalinenoodpen bij je hebben en weten hoe en wanneer je ze moet gebruiken. Bij jeuk en zwelling in de mond of bij geïsoleerde huiduitslag volstaat het meestal om antihistaminica, al dan niet onder de vorm van een smelttablet onder de tong, in te nemen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 15-april-2021.

Maag-, darm- en leverziekten

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by