Infectiepreventie (=het voorkomen van infecties) maakt deel uit van een goede kwaliteitsvolle patiëntenzorg. Iedereen draagt bacteriën en virussen met zich mee, bv. in de neus, op de huid, in de darmen. We delen de bacteriën met de omgeving en met anderen. Vaak zijn deze bacteriën nuttig en beschermen ze ons tegen andere ziekmakende bacteriën. Wanneer deze goedaardige bacteriën op andere plaatsen in het lichaam komen te zitten (bv. urineblaas, wonden, …) kunnen ze bij personen met een verzwakte weerstand een infectie veroorzaken.
Zorginfecties (= infecties ontstaan tijdens een verblijf in een zorginstelling) komen in alle ziekenhuizen voor en worden meestal veroorzaakt door bacteriën die de patiënt bij zich draagt, of die door patiënten, bezoekers of ziekenhuismedewerkers worden overgedragen. Bijvoorbeeld door het onvoldoende toepassen van hand- en hoesthygiëne.
Niet alle infecties kunnen worden vermeden, maar een goed hygiëne- en infectiepreventiebeleid verkleint de kans op een infectie. Daarom hebben we in het ziekenhuis afspraken gemaakt over je verzorging, behandeling en de schoonmaak om de blootstelling aan gevaarlijke micro-organismen te beperken. Een goede naleving van deze hygiënematregelen vormt de basis om overdracht van bacteriën en virussen tussen patiënten onderling, bezoekers en ziekenhuismedewerkers te voorkomen.
Het verplegend en medisch personeel neemt een aantal maatregelen om een veilige zorgomgeving te garanderen voor al onze patiënten. Het zorgpersoneel heeft juwelenvrije handen om een goede handhygiëne te kunnen toepassen bij contact met de patiënt of de patiëntenomgeving. Hiervoor is er alcoholische handontsmetting ter beschikking in elke patiëntenkamer en behandelruimte. Je mag je zorgverlener hierop aanspreken als deze voorwaarden niet worden nageleefd. Ook het materiaal onderwerpen we aan een gepast reinigings- en desinfectieproces zodat het veilig bij jou kan gebruikt worden.
Wereldwijd worden bacteriën steeds ongevoeliger (= resistent voor antibiotica). Wanneer bacteriën ongevoelig geworden zijn voor de meest voorgeschreven antibiotica, noemen we ze Bijzonder Resistente Micro-Organismen of BRMO.
Bij opname in het ziekenhuis, maar ook in het kader van preoperatieve onderzoeken en bij dialysepatiënten, brengen we de risicofactoren in kaart aan de hand van een risicoprofiel. Als je voldoet aan het risicoprofiel nemen we met een wisser een staal in de neus, de keel en het rectum (darm). Als deze test positief is, nemen we tijdens je verblijf bijkomende voorzorgsmaatregelen.
Wanneer het risico op overdracht en/of daarop volgende infectie van bepaalde bacteriën of virussen groot is, nemen we bijkomende maatregelen. Zo zal je onder andere op een eenpersoonskamer blijven (dit brengt geen extra kosten met zich mee), dragen de ziekenhuismedewerkers extra beschermingsmiddelen en er zijn ook bijkomende afspraken voor de schoonmaak. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bacteriën die ongevoelig geworden zijn (= resistent) voor antibiotica zoals MRSA, maar ook bij (open long)tuberculose.
Omwille van hygiëne en veiligheid zijn huisdieren niet toegelaten in het ziekenhuis. Enkel assistentiedieren zijn toegelaten als de geassisteerde persoon beschikt over een attestatiebewijs van een gemachtigde assistentie hondenschool. De opgenomen patiënten met assistentiedier verblijven op een eenpersoonskamer. De hond wordt verzorgd en regelmatig uitgelaten door personen uit de omgeving van de patiënt. Ziekenhuismedewerkers kunnen de zorg voor het assistentiedier niet opnemen aangezien dit niet tot hun takenpakket behoort en niet strookt met de hygiënevoorschriften.
Assistentiedieren worden niet toegelaten in diagnose- en behandelkamers, isolatiekamers, afdeling voor intensieve zorg, onco-hematologie, spoedopname, verloskamers, operatiekamers en ontwaakruimtes. Op de afdeling palliatieve zorgen gelden specifieke afspraken voor de aanwezigheid van de hond.
Als patiënt of bezoeker, kun je een bijdrage leveren aan het voorkomen van het ontstaan van zorginfecties.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen