Een EBUS is een echografisch onderzoek van de luchtwegen waarbij we een stukje weefsel nemen uit de klieren tussen de longen. EBUS staat voor EndoBronchial Ultra Sound.
Via dit onderzoek halen we weefsel uit de klieren die zich tussen je longen bevinden. Dit celmateriaal dat met behulp van een dunne naald wegnemen, worden onder microscoop onderzocht om een diagnose te stellen of, als er al een diagnose is, te beoordelen hoever de ziekte is gevorderd. Zo stellen we onder andere de diagnose van longkanker, sarcoïdose, tuberculose of kankers van andere organen.
Voor dit onderzoek moet je nuchter zijn: vanaf middernacht de avond voor het onderzoek mag je niets meer eten of drinken. Overleg op voorhand met je arts over bloedverdunners en andere thuismedicatie. De meeste bloedverdunners moet je minstens een week voor het onderzoek stoppen.
Het onderzoek duurt een half uur tot een uur. Voor het onderzoek legt de longarts je uit waarom dit onderzoek zinvol is en hoe het verloopt.
Op de afdeling krijg je een infuus. Je neemt plaats op een brancard. Voor het onderzoek verdoven we je keel met een verdovingsspray. Je krijgt een plastic bijtring in de mond, zodat je tijdens het onderzoek niet op de endoscoop zou bijten.
Via het infuus krijg je een slaapmiddel, zodat je zo weinig mogelijk last ondervindt van het onderzoek. Je voelt je wat slaperig en zal van het onderzoek weinig merken. Dit slaapmiddel werkt na het onderzoek snel uit.
Aan het begin van het onderzoek brengt de arts een slangetje via je mond in de luchtpijp. Direct na het inbrengen kun je de prikkeling voelen van de luchtpijp, waardoor je kunt hoesten. De arts verdooft dit meteen extra met verdovingsdruppels, zodat je er tijdens het onderzoek zo weinig mogelijk last van ondervindt.
Als er zich wat slijm of speeksel in je mond ophoopt, kun je dit doorslikken. De verpleegkundige zal daarnaast ook het eventueel aanwezige slijm wegzuigen met een kleine zuigslang.
Als de endoscoop in de luchtpijp zit, kan het onderzoek beginnen. Met een fijne echosonde onderzoekt de arts de lymfeklieren die tussen de longen liggen. Zo nu en dan zuigt de longarts weefsel op met een dunne naald. Je voelt daar niets van.
Het weggenomen weefsel wordt na het onderzoek onderzocht onder de microscoop. Een week na het onderzoek krijg je hiervan de uitslag. Tijdens het onderzoek houden wij je lichaamsfuncties zoals hartslag en zuurstofgehalte in het bloed goed in de gaten.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen