NMR staat voor Nucleaire Magnetische Resonantie. We noemen dit ook MRI (Magnetic Resonance Imaging) of kortweg MR. Met een NMR-scan maken we doorsneden van het menselijk lichaam. Het toestel gebruikt radiogolven en een krachtige magneet, in plaats van röntgenstralen, om beelden te maken. Bij een fMRI-onderzoek brengen we de hersenactiviteit in beeld.
Een functionele NMR brengt niet zozeer de hersenstructuur in beeld, maar eerder hoe de hersenen functioneren. We willen weten welk deel van de hersenen wordt gebruikt om bepaalde handelingen te stellen, bv. een hand bewegen, teksten lezen, woorden bedenken …
Je hoeft niet nuchter te zijn. Voor de start van het onderzoek bespreken we met jou de taken die je tijdens het onderzoek moet uitvoeren. Dit kunnen motorische taken zijn (waarbij je een bepaald lichaamsdeel moet bewegen) of cognitieve taken (waarbij je alleen moet denken) of beiden. Zorg ervoor dat je de instructies goed begrijpt en dat je weet wat er van jou verwacht wordt tijdens het onderzoek. Dit is nodig om het onderzoek te doen slagen.
Als het mogelijk is dat je zwanger bent, meld dit dan zeker voor de start van het onderzoek.
Na de inschrijving aan de kiosk in straat 60, ga je naar de dienst medische beeldvorming in straat 21 en meld je aan bij het secretariaat. Na registratie ga je naar de wachtzaal die wij jou toewijzen. De verpleegkundige of technoloog haalt je op uit de wachtzaal en begeleidt je naar een kleedkamer.
Na het onderzoek kleed je je opnieuw aan. De verpleegkundige of technoloog bekijkt of de opnames technisch in orde zijn en bespreekt met de radioloog of verder onderzoek moet plaatsvinden. Als de opnames in orde zijn mag je de dienst verlaten.
De eventueel toegediende contrastvloeistof heeft geen enkele invloed op je lichaam en zal de komende uren via de urine volledig uit het lichaam verdwijnen. Je mag gewoon eten en drinken, je medicatie innemen en je activiteiten hervatten.
De radioloog kan het resultaat van het onderzoek niet meteen meedelen. Hij vergelijkt de beelden ook vaak met voorgaande onderzoeken in je dossier. We bezorgen het uiteindelijke resultaat aan de aanvragende arts en/of de huisarts.
Dit onderzoek gebeurt enkel op afspraak. Jij of je arts neemt contact op met de dienst medische beeldvorming. Je arts voorziet een voorschrift met daarop het onderzoek en de reden waarom dit moet gebeuren. Breng dit voorschrift mee, anders kunnen we het onderzoek niet uitvoeren.
Ga bij aankomst in het ziekenhuis altijd eerst met je identiteitskaart langs de centrale inschrijving in straat 60, voor je naar de dienst medische beeldvorming komt.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen