Thoraxdrainage

Afdeling: Longziekten

Bij een thoraxdrainage wordt een plastiek buisje (thoraxdrain) tussen de pleurabladen (longvliezen) geplaatst om lucht of vocht weg te zuigen.

We verdoven de huid en het longvlies lokaal en maken een kleine incisie (snede) in de huid. We bereiden het traject van de thoraxdrain voor met een kocher (operatieklem): we maken een gaatje doorheen de verschillende lagen van huid, onderhuid, spieren en tenslotte de longvliezen (pleura). De thoraxdrain wordt door het gaatje tussen de longvliezen gepositioneerd. Afhankelijk van het doel, gebruiken we thoraxdrains met verschillende diameter.

We verbinden de thoraxdrain met een uitwendig opvangsysteem en een zuigbron. We maken de drain ook aan de huid vast, zodat je je nog kunt bewegen en het buisje niet per ongeluk losmaakt.

Het verwijderen van de drain is niet pijnlijk.

Doel

Via een thoraxdrainage verwijderen we vocht en/of lucht uit de pleuraholte (zie klaplong en pleuravocht). De thoraxdrain kan verschillende dagen ter plaatse blijven.

Naast het verwijderen van vocht en/of lucht kan de thoraxdrain ook gebruikt worden voor het inspuiten van bepaalde stoffen als lokale behandeling.

De duur van de thoraxdrainage verschilt per behandeling en kan niet op voorhand vastgelegd worden.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 14-december-2020.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by