Voor je operatie bekijken we welke soort verdoving (anesthesie) voor jou het meest geschikt is. Er bestaan verschillende vormen van verdoving, zoals sedatie, plaatselijke verdoving, een ruggenprik of algemene narcose.
Het woord anesthesie betekent 'niets voelen'. De bedoeling is dat je niets voelt van een onderzoek of operatie. Er zijn meerdere vormen van anesthesie:
Naargelang het type ingreep en je gezondheidstoestand, kiest de anesthesist een techniek of een combinatie van technieken. Als er er meerdere mogelijkheden zijn, zal de anesthesist dit met jou bespreken.
Op het moment dat je anesthesie ondergaat, moet je maag volledig leeg zijn zodat er geen maaginhoud naar de longen kan overlopen.
Deze richtlijnen gelden voor kinderen en volwassenen:
- Inname vast voedsel en melk tot 6 uur voor de ingreep
- Borstvoeding mag gegeven worden tot 4 uur voor de ingreep bij kinderen tot 1 jaar
- Heldere vloeistof mag ingenomen worden tot 2 uur voor de ingreep
Lichaamsverzorging met normale wasproducten volstaat als hygiënische voorbereiding. Als voor de ingreep een lichaamszone geschoren of bijzonder gereinigd moet worden, wordt dit door de verpleegkundigen op de afdeling verzorgd. Ringen, sieraden en piercings moeten vooraf verwijderd worden. Een vals gebit, bril, contactlenzen en hoorapparaat laat je ook beter op de kamer.
Een operatie is geen alledaagse gebeurtenis, dus het is normaal als je een beetje zenuwachtig bent. Om je minder angstig te voelen voor de operatie, mag je aan de verpleging vragen om je een rustgevend middel te geven. Dit gebeurt altijd na goedkeuring van een anesthesist.
Op de preoperatieve consultatie of door de huisarts wordt er beslist welke geneesmiddelen je al dan niet mag of moet verder nemen op de dag van de ingreep. Meestal mag je de belangrijkste geneesmiddelen voor hart en longen, schildklier, cortisonepreparaten, anti-epileptica en maagzuurremmers die je al innam vóór de operatie verder innemen.
Als je bloedverdunners inneemt, geeft de huisarts of chirurg je in overleg met een hartspecialist de nodige instructies. Als je medicatie tegen suikerziekte neemt, krijg je hierover instructies krijgen op de preoperatieve consultatie.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen