De afdeling geriatrie richt zich op oudere patiënten. De ligduur is er gemiddeld 11 à 12 dagen. We hebben vijf evenwaardige geriatrische afdelingen.
De afdeling is aangepast aan oudere patiënten: handleuningen in de gangen, verhoogde toiletten ...
Naast de lichamelijke problematiek besteden we ook aandacht aan het psychisch en sociaal functioneren. Verschillende disciplines werken samen om je optimaal te verzorgen. Er is ook wekelijks een overleg tussen de teamleden om je behandelplan en ontslagregeling te bespreken en eventueel bij te sturen.
De geriater is de coördinator-arts van het team en evalueert dagelijks je gezondheidstoestand.
De verpleeg- en zorgkundigen staan 24 uur op 24 in voor een kwalitatieve verzorging en behandeling.
Zij helpen bij de revalidatie. Die bestaat uit:
De bedoeling van de revalidatie is de zelfredzaamheid te behouden of verbeteren. De revalidatie gebeurt zowel in de oefenzaal als in de dagzaal, individueel en in groep. We geven ook advies over hulpmiddelen, zoals een kruk, looprekje ... Maar: de afdeling geriatrie is geen revalidatiecentrum.
De logopedist onderzoekt, behandelt en adviseert patiënten met taal-, spraak-, stem- of slikproblemen.
De diëtist voorziet advies en begeleiding bij problemen met ondervoeding, overvoeding … Hij voert een risicoscreening uit om een aangepast dieet in te stellen.
Een gesprek met de psycholoog kan helpen bij psychische moeilijkheden. De psycholoog begeleidt of verwijst door en doet ook neuropsychologische onderzoeken. Je kan zelf een gesprek aanvragen via de verpleegkundige of de geriater.
Een maatschappelijk assistent helpt in samenspraak met de familie en bestaande thuiszorgdiensten om je ontslag voor te bereiden (thuishulp, verblijf in een herstelkuuroord, revalidatiecentrum, kortverblijf …)
Op afspraak kan een kapper, podoloog of pedicure bij je langskomen.
Breng zeker dagkledij mee om je dagelijkse activiteiten zo snel mogelijk weer op te nemen. Dagkledij is ook praktischer als je deelneemt aan de activiteiten en de revalidatie op de afdeling. En dat is belangrijk voor je genezingsproces.
Geld en waardevolle voorwerpen laat je best thuis. Als dat niet mogelijk is, spreek dan bij aankomst op de afdeling de verpleegkundigen aan, zodat we een veilige oplossing kunnen voorzien.
Op de dag van je ontslag nemen we telefonisch contact op met je huisarts. Dit krijg je mee naar huis:
Je huisarts krijgt nadien een definitieve ontslagbrief.
Thuis kun je voor meer info over thuishulp, formulieren, hulpmiddelen ... terecht bij de dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen