Thuishospitalisatie is mogelijk voor bepaalde antibiotica- en oncologische behandelingen. Dat betekent dat je in samenwerking met AZ Sint-Lucas en thuiszorgorganisaties je behandeling thuis kunt voortzetten.
De zorg wordt alleen verleend door zorgverleners met de juiste opleiding. Er zijn wel enkele voorwaarden (veiligheid en kwaliteit) en het moet gebeuren onder toezicht van je behandelend arts uit het ziekenhuis. Je kan zo je behandeling in je eigen vertrouwde omgeving krijgen en hoeft je niet te verplaatsen naar het oncologisch (dag)ziekenhuis.
Je kan altijd zelf kiezen om je behandeling toch in het ziekenhuis te ontvangen.
Thuishospitalisatie is beschikbaar voor patiënten die behandeld worden met:
Het gaat om antitumorale behandelingen van minstens drie behandeldagen in de leefomgeving, als de eerste twee toedieningseenheden zijn toegediend in het ziekenhuis en waarbij nadien continue opvolging noodzakelijk is door de ziekenhuisapotheker en de arts-specialist, gedurende de ganse periode van toediening.
Als patiënt betaal je geen remgeld voor de geneesmiddelen en ook niet op de vergoedingen van de verstrekkingen die in de overeenkomst zijn voorzien. Er kunnen geen supplementen gevraagd worden. Mogelijk moet je wel remgeld betalen voor de verpleegkundige verstrekkingen en/of de geneesmiddelen en medische hulpmiddelen die door de ziekenhuisapotheker worden geleverd.
In de samenwerkingsovereenkomst van AZ Sint-Lucas met de eerstelijnsorganisaties zijn duidelijke afspraken en verantwoordelijkheden opgenomen om oncologische behandelingen thuis mogelijk te maken. De behandelend arts bespreekt de optie van thuishospitalisatie met de patiënt en overlegt daarbij met de huisarts. We kunnen ook mantelzorgers of familie bij het overleg betrekken. De uiteindelijke beslissing ligt bij de specialist van het ziekenhuis.
De behandelend arts maakt het voorschrift voor de medicatie en de attesten voor de thuisverpleegkundige. Het zorgteam van het dagziekenhuis oncologie neemt contact op met de thuiszorgorganisatie en regelt de afspraken. De ziekenhuisapotheker voorziet de geneesmiddelen en andere benodigde hulpmiddelen.
Het ziekenhuis voorziet een permanente wachtdienst oncologie/hematologie die altijd bereikbaar is op het nummer 09 224 61 11.
Op de website van het RIZIV vind je meer info over thuishospitalisatie en de verschillende forfaits die voorzien worden om de betrokken zorgverleners (ziekenhuis, thuisverpleegkundige, huisarts) te honoreren.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen