De wervelkolom bestaat uit verschillende wervels met daartussen een tussenwervelschijf of ‘discus’. Die schijven fungeren als schokdemper en als scharnier tussen de wervels. De discus bestaat uit een aantal ringstructuren aan de buitenkant en een wekere centrale kern.
‘Hernia’ is het Latijnse woord voor breuk. Als gevolg van een verzwakking van de discus, breken de ringstructuren en stulpt de wekere kern naar buiten uit. De uitstulping of ‘discus hernia’ kan druk uitoefenen op de achterliggende zenuwstructuren.
Als de discus hernia zich in de halswervelkolom (cervicale wervelkolom) bevindt, geeft de druk op de zenuw aanleiding tot pijn in de arm, tintelingen/voosheid in de arm en soms krachtverlies in de arm. In sommige gevallen is er ook druk op het ruggenmerg, wat kan leiden tot gevoels- en krachtsverlies in de onderste ledematen en onzekerheid bij het stappen.
In 60% van de gevallen verdroogt een hernia spontaan, verdwijnt de druk tegen de zenuw en verminderen de klachten dus vanzelf. Als er neurologisch functieverlies optreedt (zeker bij druk tegen het ruggenmerg) of als het pijnprobleem niet onder controle is, kan een chirurgische behandeling zinvol zijn.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen