De Spine Unit is een multidisciplinair team van artsen dat samenwerkt rond complexe rug- en nekklachten.
De Spine unit werd opgericht in 2012 en bestaat uit een team van de artsen van de diensten fysische geneeskunde, neurochirugie en het pijncentrum. Samen zorgen ze voor een multidisciplinaire benadering van de aandoeningen van de wervelkolom, voor patiënten op consultatie, tijdens opname of via de dienst spoedgevallen.
Deze multidisciplinaire samenwerking is in vele opzichten uniek. De artsen gaan heel laagdrempelig met elkaar in overleg, zorgen voor een vlotte doorverwijzing tussen de diensten onderling en bepalen samen een gemeenschappelijke visie hoe deze aandoeningen in het ziekenhuis behandeld worden. Voor de artsen zelf is de multidisciplinaire samenwerking ook verrijkend. Zij houden elkaar op de hoogte over nieuwe behandelmogelijkheden. Door elkaars expertises beter te kennen, kunnen ze de patiënten ook meer verschillende behandelopties bieden en gerichter doorverwijzen. Daarnaast organiseren ze ook multidisciplinaire spine consults.
Door de samenwerking kan je er als patiënt zeker van zijn dat je de meest gepaste behandeling krijgt.
Een consultatie op de spine unit betekent voor de patiënt een absolute meerwaarde. Elke arts luistert naar het verhaal van de patiënt en zoekt actief mee naar de beste oplossing.
De fysisch arts speelt een belangrijke rol in het multidisciplinair team. Dankzij zijn kennis van hoe het lichaam, de zenuwen en de spieren werken, en door goed naar jouw klachten te vragen, kan hij belangrijke informatie geven. Die wordt gedeeld, getoetst en besproken met de andere disciplines, zoals neurochirurgie en het pijncentrum. Samen zorgen ze voor een betere diagnose en behandeling van jouw rug- of nekwervelproblemen.
Bij sommige aandoeningen van de wervelkolom is een operatie nodig. De neurochirurg doet die ingrepen in ons ziekenhuis. Hij gaat mee op zoek naar de oorzaak van het pijnprobleem en bepaalt mee of een chirurgische behandeling nodig is. De neurochirurg verzamelt de nodige informatie via ondervraging en onderzoek van de patiënt en bijkomende technische onderzoeken. In overleg met de patiënt doet hij een voorstel welk type chirurgische behandeling voor het specifieke probleem zinvol is en doet een voorstel naar timing van de operatie in het ziekteverloop. De neurochirurg bepaalt ook wanneer een operatie niet zinvol is.
De pijnarts bekijkt welke pijnbehandelingen al zijn gedaan, welke niveaus van de wervelzuil zijn behandeld, met welke techniek en wat het resultaat was. Er bestaan veel verschillende soorten infiltraties, voor verschillende indicaties en met verschillen in te verwachten effect. De pijnarts bepaalt of een (nieuwe) interventie nodig is. Daarnaast buigt de pijnarts zich ook over de pijnstillers die de patiënt neemt of genomen heeft. Wat zijn de resultaten en is er ruimte om het medicamenteus beleid bij te sturen of over een andere boeg te gooien? Tenslotte schat de pijnarts de impact van het lijden in en onderzoekt of een multidisciplinaire coaching aangewezen is. In het pijncentrum staat een gespecialiseerd team klaar om de patiënt te helpen op het pad naar betere levenskwaliteit.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen