Overgevoeligheidsreacties aan geneesmiddelen komen vaak voor, maar zijn niet altijd allergieën. Enerzijds zijn er bijwerkingen die je kan verwachten op basis van de werking van een geneesmiddel zoals diarree of schimmelinfecties na het gebruik van antibiotica. Anderzijds zijn er meer onverwachte bijwerkingen zoals bijvoorbeeld het optreden van een (niet-gekende) allergie. Een allergische reactie voor een geneesmiddel treedt op als het afweersysteem van het lichaam onterecht overgevoelig reageert tegen dit geneesmiddel.
De meest voorkomende soort allergieën zijn:
Patiënten melden zich vaak aan met allergie voor:
De diagnose van een geneesmiddelenallergie kan steunen op verschillende pijlers:
Hoe nauwkeuriger de beschrijving van de problematiek, hoe gerichter de uitwerking:
Ter ondersteuning kan je apotheker een overzicht afdrukken van de geneesmiddelen die je rondom en sinds de verdachte reactie hebt ingenomen.
Bij een gevaarlijke geneesmiddelenallergie kan het van levensbelang zijn om dit geneesmiddel in de toekomst strikt te vermijden. Omgekeerd kunnen onterecht vermoede allergieën noodzakelijke behandelingen bemoeilijken. Het doel van de diagnose is daarom het geven van een genuanceerd advies over de geneesmiddelen die je moet mijden en de geneesmiddelen die je veilig kunt gebruiken. Naast een vermelding in het dossier, is een allergiekaartje onmisbaar. Draag dit kaartje altijd bij je, zodat je dit advies altijd bij hebt.
In zeer zeldzame gevallen, bijvoorbeeld bij strikte noodzaak aan een essentieel geneesmiddel waarvoor er alternatieven bestaan, kunnen we desensibilisatie voor het geneesmiddel waarvoor je allergisch bent organiseren. Deze - vaak langdurige en complexe - procedure moet dan voor elke nieuwe kuur met het geneesmiddel herhaald worden. Het effect van tolerantie voor het geneesmiddel ebt weg als de toediening wordt stopgezet.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen