Als de nieren niet meer goed werken, kunnen vervelende klachten optreden. Het kan zelfs levensbedreigend worden.
Als de nieren gedurende lange tijd minder goed werken, spreken we van chronische nierinsufficiëntie. Dit kan verschillende oorzaken hebben: diabetes, hoge bloeddruk, erfelijke nierziekten, bloedvatproblemen, ontsteking van de nierfilters, chronische infecties …. Je voelt hier zeer weinig tot niets van, tot de nierwerking is verminderd tot 10-15% en alle bovenstaande klachten kunnen voorkomen. Als daarnaast, ondanks medicatie, de klachten blijven bestaan en de
slechte nierwerking uiteindelijk levensbedreigend wordt, spreken we van terminale nierinsufficiëntie. Dan is het nodig te starten met kunstmatige bloedzuivering en dringt een behandeling met dialyse zich dus op.
Om je nierfunctie te vervangen bij onvoldoende werking (minder dan 10-15%) zijn er 3 mogelijkheden:
Bij ver gevorderde nierinsufficiëntie krijg je een aangepast dieet, voorgeschreven door de behandelende arts. Dit dieet bestaat uit aanpassingen in het gebruik van bepaalde voedingswaren en vaak ook beperking van de vochtinname. De diëtiste zal dit samen met jou bekijken en proberen het dieet aan te passen aan uw noden en mogelijkheden. Bijsturingen gebeuren regelmatig in overleg met je nierspecialist en volgens de evolutie van je ziekte.
Omdat de nieren onvoldoende zelf hun functies kunnen vervullen, moet het dieet
aangevuld worden met medicatie en vitamine:
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen